Kertakäyttöisten tarvikkeiden uudelleenkäyttö sairaaloiden omalla vastuulla
Kertakäyttöiset sairaalatarvikkeet yleistyivät 1970-luvulla, tavoitteena steriliteetin parantaminen, työn tehostaminen ja työvoimakustannusten alentaminen. Laman myötä 1990-luvun alussa alettiin kuitenkin hakea säästöjä kertakäyttötuotteiden uudelleenkäytöllä.
- Todennäköisesti säästöjä onkin saavutettavissa, vaikka useimmiten päätökset ovat perustuneet enemmänkin oletuksiin kuin todellisiin laskelmiin, joissa olisi otettu huomioon esimerkiksi tarvikkeiden puhdistukseen ym. kuluvan työn arvo, totesi dosentti Olli Meurman TYKS:sta luennossaan Valtakunnallisilla tartuntatautipäivillä marraskuun puolivälissä Helsingissä.
Uudelleenkäytölle on esitetty myös ekologisia perusteita, joskin Meurmanin mukaan kierrätyksen hyötyjen luotettava laskeminen on vaikeaa; uudelleenkäyttökin nimittäin aiheuttaa kuormitusta mm. käsittelyssä käytettävien pesu-, desinfektio- ja steriloimisaineiden sekä energiankulutuksen muodossa.
Joka tapauksessa kertakäyttötuotteiden uudelleenkäyttöön on paineita ja asiasta käydään keskustelua kansainvälisellä tasolla - ei vähiten siksi, että viime kesänä päättyi lääkinnällisiä laitteita koskevan EU-direktiivin siirtymäaika. Niinpä nykysäädösten mukaan valmistajan tuotevastuu loppuu, jos kertakäyttötuotetta käytetään uudelleen. Käyttäjä joutuu siis ottamaan uudelleensteriloidusta kertakäyttötuotteesta täyden vastuun.
- On pohdittava tarkkaan, millä ehdoilla kertakäyttötuotteen voi käyttää uudelleen, kun suuret taloudelliset riskit ovat sairaalan vastuulla, totesi ylilääkäri Juhani Ojajärvi Lääkelaitoksen Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet -yksiköstä.
Pohjoismainen työryhmä on selvittänyt nykykäytäntöä sairaaloille lähetetyllä kyselyllä. Kaikissa Pohjoismaissa käytetään kertakäyttötuotteita uudelleen, yleisimmin suurissa sairaaloissa. Tyypillisiä kierrätystarvikkeita ovat veitset, kanyylit, troakaarit, neulat ja sydämentahdistimet. Kertakäyttötuotteiden uudelleenkäyttö on ilmeisesti myös laajenemassa.
- Etenkin kalliita tuotteita yritetään käyttää uudelleen. Haittoja ei ole ollut, sanoi Juhani Ojajärvi.
Dosentti Ville Valtosen mukaan esimerkiksi HYKS:ssa arvioidaan saavutettavan lähes 10 miljoonan markan säästö, kun tiettyjä kertakäyttötuotteita, kuten tuhansia markkoja maksavia sydänkatetreja, desinfioidaan ja käytetään uudelleen. Uudelleenkäytöstä pidetään tarkkaa kirjanpitoa.