Kela-korvaukset puhuttavat lääkäreitä
Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen (sd) näkemykset yksityislääkärien Kela-korvauksista puhuttavat lääkäreitä. Asiasta nousseessa keskustelussa korvauksiin kajoaminen on tyrmätty laajalti.
Olisiko viisasta, että sairausvakuutusjärjestelmää karsittaisiin ja yhteinen palvelujärjestelmä saatettaisiin niillä rahoilla kuntoon? Yksityistä palvelua voisi hankkia rahalla, jos sitä haluaa, kysyi Mönkäre kirjoituksessaan osuuspankkiryhmän Chydenius-lehdessä.
Kohu asiasta nousi Helsingin Sanomien tehtyä kirjoituksen ja Mönkäreen kanssa käydyn keskustelun pohjalta jutun, jonka otsikkona oli Ministeri Mönkäre veisi korvaukset yksityislääkäreiden palkkioista.
Erikoislääkäreiden antamalle hoidolle ja tutkimukselle pitäisi Mönkäreen mukaan säilyttää sairausvakuutuksen korvaus, jutussa todettiin.
Sen sijaan Mönkäreen mielestä Kela-korvaukset voitaisiin jo kokonaan poistaa yksityisillä lääkäriasemilla annetuista perusterveydenhoidosta ja laboratoriotutkimuksista. Säästyvät rahat pitäisi käyttää julkisen terveydenhuollon kehittämiseen ja esimerkiksi lääkäreiden määrän ja palkkojen kasvattamiseen, Helsingin Sanomat kirjoitti.
Mönkäreen mukaan hän ei ehdottanut Kela-korvausten poistoa.
- En tehnyt ehdotusta toimenpiteeksi. Puhuin siitä, että jos terveyskeskus toimii kunnolla - kuten esimerkiksi Imatralla - niin yksityisten yleislääkäripalvelujen tarve supistuu, hän toteaa.
Kun kunnallinen perusterveydenhuolto toimi, ei Kela-korvauksia hänen mukaansa tarvittu kuin lähinnä vaihtoehdon vuoksi.
- Jos joskus ollaan tilanteessa, jossa kunnallinen terveydenhuolto toimii, niin pitääkö sen vaihtoehtoa vielä rahoittaa verovaroin vai pitäisikö silloin olla joku yksityinen hoitovakuutus, hän kysyy.
- Minun viestini on, että olen tavattoman huolestunut julkisen terveydenhuollon jälkeenjääneisyydestä laman jälkeen, hän toteaa ja viittaa lääkärien lähtöön julkiselta sektorilta, joka ei pysty kilpailemaan työnantajana.
- Haluaisin vahvistaa kunnallista terveydenhuoltoa - sekä perusterveydenhuoltoa että erikoissairaanhoitoa. Kysymys ei ole enää pelkästään toimintatapojen kehittämisestä, vaan nyt tarvitaan rahaa. Ja sitä minä kysyin, onko Suomella varaa rahoittaa kahta järjestelmää rinnakkain. Vai valitaanko toisen kehittäminen ensisijaiseksi tavoitteeksi, Mönkäre toteaa.
Kaksikanavaisesta rahoitusjärjestelmästä sinänsä hän huomauttaa puhuneensa 20 vuotta.