Keinoihohoidot tulossa Suomeenkin
Haavanhoidon uutta sukupolvea edustavat kasvutekijät ja elävät ihmissoluperäiset ihonsiirteet. Dosentti Annikki Vaalasti esitelmöi näistä uusista paikallishoidoista Tampereen lääkäripäivillä.
Maailmalla on jo käytössä kaksi kaupallista keinoihovalmistetta ja yksi kasvutekijää sisältävä haavanhoitovalmiste.
- Suomessa näistä on tällä hetkellä markkinoilla vain toinen keinoihovalmiste, mutta muutkin ovat jo tutkimuskäytössä ja tulossa lähiaikoina markkinoille, kertoo Vaalasti. Toinen juttu on kuitenkin se, koska nämä valmisteet ovat arkipäivää esimerkiksi terveyskeskuslääkärille, joka käytännössä tekee työtä mm. diabeetikkojen jalkahaavojen parissa.
- Suomen ensimmäinen keinoihovalmiste on tarkoitettu nimenomaisesti diabeettisen jalkahaavan hoitoon. Valmiste on dermis-siirre, joka koostuu tukiverkosta, johon on istutettu viljeltyjä ihmisen fibroblasteja eli sidekudossoluja vastasyntyneiden ympärileikkauksista. Fibroblastit erittävät solunulkoisia proteiineja kuten kollageenia sekä useita erilaisia kasvutekijöitä, jotka edesauttavat haavan paranemista. Hoito uusitaan viikon välein keskimäärin kahdeksan viikon ajan. Valmiste soveltuu kokemuksiemme mukaan hyvin myös muiden kuin diabeettisten haavojen, esimerkiksi reumapotilaiden haavaumien hoitoon, Vaalasti kertoo.
Helppokäyttöisiä, mutta hintavia
Toinen keinoihovalmiste on elävä kokoihonsiirre, joka laitetaan haavaan ainoastaan kerran. Se koostuu kollageenirungosta, johon on kiinnitetty elävät viljellyt ihmisperäiset fibroblastit ja keratinosyytit eli sarveissolut. Vaikka kyseessä on kokoihonsiirre, perustuu valmisteen vaikutus ainakin kroonisen haavauman hoidossa elävien solujen tuottamiin kasvutekijöihin ja solunulkoisiin proteiineihin, mitkä edesauttavat oman kudoksen uusiutumista. Valmistetta on tutkittu myös akuutin haavan hoidossa. Tällöin keinoiho käyttäytyy perinteisen ihonsiirron tavoin. Vaalastin mukaan valmisteen indikaatioina ovat monentyyppiset haavat.
- Kumpikin keinoihovalmiste on helppokäyttöinen niin hoitohenkilökunnan kuin potilaankin kannalta, Annikki Vaalasti vakuuttaa. Hoito toteutetaan ainoastaan kerran viikossa, välipäivinä haavaa ei tarvitse hoitaa. Haavan tulee olla puhdas hoitoa aloitettaessa. Vaikka hoitovälit keinoihovalmisteita käytettäessä ovat pitkät, eivät infektiot ole lisääntyneet.
- Näillä valmisteilla tulee olemaan oma paikkansa tavallisille paikallishoidoille reagoimattomien haavojen hoidossa tai kun esimerkiksi kirurgisia hoitokeinoja ei voida käyttää. Etuna perinteiseen ihonsiirtoleikkaukseen on hoidon toteutuminen polikliinisesti ja ilman vuodelepoa. Käyttöä rajoittaa paitsi kohtalaisen korkea hinta, myös valmisteiden kuljetus- ja varastointiongelmat. Keinoihovalmisteet tulevat ainakin toistaiseksi jäämään erikoisyksiköiden käyttöön.
Kasvutekijää sisältävä haavanhoitogeeli sisältää bacaplermiiniä, joka mm. edistää haavan paranemistaipumusta. Valmisteen ensisijainen indikaatio on diabeettinen haava. Valmistetta käytetään päivittäin ja se soveltuu hyvin avohoidossa käytettäväksi. Geeli tullee markkinoille tämän vuoden aikana.