Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2011 vsk 66 s. 3477

Keho pyrkii puolustamaan painoaan

Vuokko Maria Nummi

Tiukalla ruokavaliolla aikaansaatu painonpudotus muuttaa syömistä säätelevää hormonieritystä. New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistussa australialaistutkimuksessa nämä muutokset säilyivät pitkään laihtumisen jälkeenkin. Syömistä säätelevä hormonijärjestelmä on painosta riippuvainen, ja luonto pyrkii nostamaan painon takaisin alkuperäiseen, normaaliin tilaansa.

- Keho pyrkii aina puolustamaan luontaista, ylempää painoaan, ja sen vuoksi energiatasapainon nälkää kuvaavat arvot, kuten greliinitaso, jäävät tässäkin tutkimuksessa koholle. Tiukalla dieetillä paino putoaa, mutta samalla maha-suolikanavassa lisääntyy ruokahalua lisäävien hormonaalisten signaalien määrä, toteaa lihavuustutkija, dosentti Kirsi Pietiläinen HUS:n Lihavuustutkimusyksiköstä.

Tämän ilmiön arvellaan selittävän ainakin osaksi sitä, miksi paino pyrkii laihduttamisen jälkeen palaamaan entiselleen.

Australialaistutkimuksessa tutkittavat noudattivat kymmenen viikon ajan erittäin niukkaenergiaista ruokavaliota. Tutkijat mittasivat usean eri hormonin tasoja ennen dieettiä, sen päätyttyä ja vielä vuoden kuluttua. Lehti-ilmoituksella rekrytoidut tutkittavat olivat 50 tupakoimatonta henkilöä, joiden painoindeksi oli 27-40 kg/m2. Mukana oli miehiä ja vaihdevuodet ohittaneita naisia, joilla ei ollut diabetesta eikä painoon vaikuttavia lääkityksiä.

Lue myös

Keskimääräinen 13,5 kg:n painonlasku vähensi merkittävästi useiden kylläisyyden tunnetta lisäävien hormonien eritystä: leptiinin, neuropeptidi Y:n, kolekystokiniinin, insuliinin sekä amyliinin. Nälän tunnetta lisäävien hormonien, greliinin, GIP-hormonin ja haimaperäisen peptidin pitoisuudet plasmassa kasvoivat. Myös tutkittavien ruokahalu lisääntyi voimakkaasti.

Tutkijat havaitsivat vielä vuoden kuluttua useiden hormonierityksen muutosten säilyneen, ja näläntunne oli edelleen voimakas lähtötilanteeseen verrattuna.

Syömisen hormonaalinen säätely on monimutkainen kokonaisuus. Lyhyen ja pitkän ajan signaalit vaikuttavat yhdessä nälän ja kylläisyyden tasapainoon. Pääasiassa maha-suolikanavasta vaikuttavat hormonaaliset signaalit säätelevät kylläisyyden tunnetta, ja greliini on voimakas ruokahalua lisäävä peptidi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030