Lehti 11: Ajan­kohtai­sta 11/2008 vsk 63 s. 1036

Kaupunki-ilman hiukkaspäästöt tulevat monesta lähteestä Yhteys sydäntautiriskiin yhä selvempi

Maira Palosuo

nDieselajoneuvojen suosiminen lisää pienhiukkasten määrää ilmassa, ellei hiukkassuodatin yleisty autoissa nopeasti.

Dieselajoneuvojen veroa alennettiin vuoden vaihteessa, ja tällöin perusteena oli hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Dieselajoneuvot kuluttavat keskimäärin vähemmän polttoainetta kuin bensiinikäyttöiset ja siten hiilidioksidia vapautuu selvästi vähemmän. Dieselkaasujen mukana tulevat pienhiukkaset ovat kuitenkin keuhkoihin tunkeutuessaan vahingollisia paitsi hengityselimistölle, myös sydämelle.

Viitteitä hiukkasaltistuksesta jo 1940-luvulla

Vasta 1990-luvun puolivälin jälkeen alettiin ilmansaasteet yhdistää sydän- ja verisuonitauteihin, kun aikaisemmin oli puhuttu vain hengityselinsairauksista.

- Ensimmäisiä todisteita siitä, että ilmansaasteet vaikuttavat sekä hengityselimistöön että sydämeen ja verenkiertoon oli itse asiassa jo 1940- ja 1950-luvun tutkimuksista. Vasta 1990-luvun lopulla käynnistyivät laajamittaiset tutkimukset hiukkasten sydänvaikutuksista. Vuonna 2004 todettiin Yhdysvaltain sydänsäätiön virallisessa kannanotossa, että altistuminen hiukkasmaisille ilmansaasteille on yhteydessä suurentuneeseen sydänsairauden riskiin, sanoo FT Timo Lanki Kansanterveyslaitoksen Kuopion yksiköstä.

Dieselkäyttöiset ajoneuvot päästävät nykyisellään ilmaan selvästi enemmän hiukkasia ajokilometriä kohti kuin bensiinikäyttöiset. Dieselajoneuvot ovat kuitenkin ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta parempi vaihtoehto, ja osassa uusista dieselautoista on hiukkassuodatin, mikä merkittävästi vähentää päästöjä.

- Tällaiset suodattimet pitäisikin saada pakollisiksi kaikkiin dieselautoihin, vaatii Lanki.

Polttoaineen palaminen ei kuitenkaan ole ainoa liikenteen hiukkaslähde. Hiukkasia irtoaa myös jarruista, kytkimestä, renkaista ja tienpinnasta.

- Näiden päästöjen vähentäminen tulee olemaan suuri haaste ja mahdollisesti jopa vaikeampaa kuin pakokaasupäästöjen vähentäminen. Jotkin ammattiryhmät, kuten bussin- ja taksinkuljettajat, altistuvat liikenneperäisille saasteille huomattavasti keskimääräistä enemmän.

- Tulevaisuudessa moottoritekniikan kehittyminen ja paremmin säädelty polttoprosessi sekä vähentynyt polttoaineenkulutus ja toisaalta pakolliset katalysaattorit bensa-autoissa, toivottavasti myös hiukkassuodattimet dieselautoissa, tulevat vähentämään hiukkaspäästöjä ja niiden haitallisia vaikutuksia, pohtii Timo Lanki.

Hiukkaset pahentavat sydänsairautta

Hiukkaset vaikuttavat sydämeen ja verenkiertoelimistöön mm. tulehdusprosessin kautta. Erityisen alttiita ilmansaasteiden vaikutuksille ovat jo valmiiksi sepelvaltimotautia ja muita sydänsairauksia sairastavat.

Lue myös

- Tuuleton pakkaspäivä talvella on ongelmallinen, koska ilmamassat eivät sekoitu ja autojen kylmäkäynnistyksestä sekä tulisijan käytöstä asuinalueilla tulee runsaasti hiukkasia ilmaan. Keväisin ja kesäisin taas hiukkaspitoisuus voi kasvaa metsäpalojen savujen kaukokulkeuman vuoksi. Tällaisina heikon ilmanlaadun päivinä kannattaa välttää raskasta kuntoilua, sanoo Lanki.

Puun poltosta tulevia päästöjä ei tällä hetkellä säädellä mitenkään. Tiheästi rakennetuilla pientaloalueilla voivat puunpolton hiukkaset aiheuttaa vakavia ilmanlaatuongelmia. Langin mukaan on varminta kohdella puunpolton hiukkasia yhtä haitallisina kuin muistakin lähteistä peräisin olevia hiukkasia, kunnes aiheesta ilmestyy kunnollisia tutkimuksia.

- Mökkisaunojen lämmitys sen sijaan ei ole isoin ongelma, sillä päästöt laimenevat yleensä harvaan asuttuun lähiympäristöön, sanoo Lanki.

Lue lisää kaupunki-ilman hiukkasten vaikutuksesta sydänsairauksiin, s. 1059-65.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030