Kansainvälinen lasten munuaistautilääkärien kongressi Helsingissä: Virtsatieinfektioiden hoitoa ei saa aliarvioida
-Virtsatieinfektiot ovat tavallisuudestaan huolimatta yhä vakavasti otettavia tulehdustauteja. Pohjoismaissa niiden diagnostiikka ja hoito ovat huippuluokkaa. Ei kuitenkaan tarvitse mennä Iso-Britanniaa kauemmaksi, kun taudin hoito jo ontuu, sanoo dosentti Ulf Jödal Göteborgista.
Jödal puhui lasten munuaistautilääkärien eurooppalaisessa kongressissa Helsingissä juhannusviikolla. Koolla oli lähes 600 osanottajaa - myös Euroopan ulkopuolelta.
Jödal löysi selityksen Iso-Britannian moninkertaisiin virtsatietulehdusten komplikaatiolukuihin kotikäynti-painotteisesta perusterveydenhuollosta. Kotikäyntejä tekevät terveydenhoitajat eivät yksinkertaisesti ota kuumeilevalta lapselta virtsanäytettä niin usein kuin esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa terveyskeskuksissa tehdään.
- Virtsatieinfektion syntyyn liittyy runsaasti kansanomaisia uskomuksia. Kylmällä kivellä istuminen tai uiminen eivät suoranaisesti ole syyllisiä virtsatietulehdukseen, vaikka äidit niistä tyttäriään varottelevatkin, Ulf Jödal valisti lääkäreitä.
Tulehduksenhan aiheuttaa lapsen omasta suolistosta peräisin oleva bakteeri, joka kiipeää virtsaputkea pitkin virtsarakkoon ja mahdollisesti edelleen munuaisiin.
Kongressin puheenjohtajana toiminut professori Christer Holmberg tosin muistutti, ettei kehon kylmettymisen merkitystä saa täysin unohtaa. Jos virtsarakkoa ei tyhjennetä kunnolla - kuten palellessa pikkutytöillä usein käy - voivat bakteerit päästä muhimaan virtsarakossa.
- Näin kesäaikaan ei tulehdusherkiltä lapsilta tarvitse kieltää uimista, mutta ainakin märässä uimapuvussa olemista on syytä välttää, Holmberg huomauttaa.
Geenien salat eivät vielä selvillä
Infektioiden diagnostiikan ja hoidon lisäksi kongressissa puhuttiin paljon myös geenien merkityksestä.
Professori Leena Peltonen-Palotie muistutti, miten vielä muutama vuosi sitten hartaasti väitettiin, ettei infektioilla ja geeneillä ole mitään tekemistä keskenään.
-Nyt tiedämme jo jotain lasten pitkäaikaisten munuaissairauksien synnystä. Ainakin sen, että niistä huomattava osa on geenivirheiden aiheuttamaa.
Virtsatieinfektioihin liittyy usein virtsateiden rakenteellinen tai toiminnallinen poikkeama. Tietty geneettinen profiili on siis tämänkin tautiryhmän taustalla, Peltonen-Palotie huomautti.
Hän kuitenkin korosti, että hoitoihin on vielä pitkä matka, vaikka nykyisin jatkuvasti jo kyselläänkin, kuinka monen vuoden kuluttua?