Kännykkä kiinni sairaalassa
– Tilanne ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen käytännössä. Matkapuhelimien käyttö on turvallista yleisissä tiloissa, kuten auloissa ja kahviloissa, mikäli läheisyydessä ei ole potilasta lääkintälaite mukanaan. On puhuttu kännykän ”vihreistä” käyttöalueista, joita voisivat olla juuri yleiset tilat. TAYS:ssa on myös mietitty tätä mahdollisuutta, kertoi TAYS:n sairaalainsinööri Jussi Iipponen Sairaalatalouspäivillä.
Kännyköitä käyttävät potilaat, henkilökunta ja molempien vieraat, ja yleensä vain vieraille rajoituksista seuraa jonkinlaista haittaa.
– Mitään vaaratilanteita eivät kännykät ole sairaalassamme aiheuttaneet. Muut viestimet mahdollistavat potilaiden ja henkilökunnan yhteydet maailmaan, ja esimerkiksi Tays:ssa potilailla on käytössä huipputekniikkaa edustava potilasviestin, jolla puhelut ohjautuvat suoraan potilaan vuoteeseen. Koko digitaalinen DECT-järjestelmä maksaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirille useita miljoonia markkoja.
– Vanhanaikaisia hakulaitteita ei enää suuremmissa sairaaloissa käytetä. Ne on korvattu langattomilla puhelimilla, joiden teho on kymmenesosa matkapuhelimien tehosta. TAYS:n henkilökunnan käytössä on tuhat langatonta puhelinta, jotka ovat turvallisia. Suojaetäisyys on vain kyynärvarren mittainen, sanoo Jussi Iipponen.
Jussi Iipposen mukaan suurin osa sairaalaan tulevista vieraista sulkee automaattisesti kännykän. Seurauksena on ollut turhan käytön ja sen myötä riskitilanteiden minimoituminen.
Merja Koivuniemi