Kandia ei saa jättää yksin
Lääketieteen kandidaatti törmää kesätyössään ongelmiin, mutta on silti pääosin tyytyväinen. Tukea saisi olla enemmän.
Lääketieteen kandidaatit kaipaavat enemmän tukea kesätöissä. Puutteita on erityisesti perehdytyksen ja takapäivystyksen järjestämisessä.
Hankaluuksista huolimatta kandit ovat yleensä tyytyväisiä kesätöihinsä. Yhdeksän kymmenestä voisi mennä samaan työpaikkaan uudestaan, kertoo Lääkäriliiton tutkimus.
- Työ vastaa odotuksia. Kandit ehkä osaavat odottaa myös jonkinlaisia ongelmia, kuten työtaakkaa ja yksin työskentelyä, Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö
Jukka Vänskä
kertoo.Viime syksynä tehtyyn kyselyyn vastasi 459 kandia, joista vajaa puolet oli työskennellyt sairaalassa ja reilu puolet terveyskeskuksessa. Terveyskeskuksissa seitsemän kymmenestä työskenteli suoraan suhteessa kuntaan, loput vuokrafirman kautta.
Vuokrafirmat ovat parantaneet tiedotusta
Kandien kokemukset perehdytyksestä vaihtelivat. Terveyskeskuksissa valtaosa sai perehdytystä, mutta riittävää se oli vain 61 %:n mielestä. Sairaalassa työskennelleet olivat perehdytykseensä tyytyväisimpiä. Vuokralääkäreistä alle puolet koki perehdytyksen riittäväksi, ja viidesosa sai perehdytyksen työajan ulkopuolella
Vuokrafirmoja edustavan Terveydenhuollon palveluntuottajat ry:n puheenjohtaja
Antti Ylikorkala
toteaa, että perehdyttäminen on terveyskeskuksen vastuulla, ei vuokrafirman.- Yritykset pyrkivät auttamaan tehtävässä, ja tekevät sitä palvelun tilaajan lisäksi. Vastuu on kuitenkin paikallistasolla.
Vuokrafirman kautta työskennelleiden arviot näyttivät tutkimuksessa heikoilta myös takapäivystyksen suhteen. Pari vuotta sitten tulleen kandiasetuksen mukaan kandilla pitää aina olla takapäivystäjä. Vuokrafirman kautta työskentelevistä alle puolet ilmoitti, että heillä oli aina nimetty takapäivystäjä. Suoraan terveyskeskuksessa työskennelleistä näin totesi 84 %.
Ylikorkalan mukaan vuokralääkäreillä on aina takapäivystäjä, mutta osalle tämä tieto ei ole mennyt perille. Yritykset ovat nyt parantaneet järjestelynsä tiedottamista lääkäreille. Vuokrafirman kautta työskentelevien lääkärien tukena on 24/7-konsultaatio sekä varalääkärijärjestelmä. Valtakunnallinen puhelinkonsultti on kokenut yleislääkäri, jonka numero pitää Ylikorkalan mukaan löytyä jokaisen vuokralääkärin puhelimesta.
Tutkimuksessa kysyttiin, onko kandilla nimenomaan nimetty takapäivystäjä.
- On ollut hallinnollisesti vaikeaa päivittää lääkärilistaa niin, että nimet olisivat tiedossa kaikkialla, Ylikorkala sanoo.
Kysymykseen "Tuliko takapäivystäjä pyydettäessä paikalle?" firmojen kautta työskennelleistä kolmasosa vastasi, että ei koskaan. Kunnan alaisena työskennelleistä takapäivystäjän sai paikalle 70 %, vuokrafirman alaisista 28 %.
Ylikorkalan näkemyksen mukaan kysymyksessä on sotkettu kaksi käsitettä, varapäivystys ja takapäivystys. Vuokrafirmassa varapäivystäjä tulee paikalle, jos esimerkiksi lääkäri sairastuu. Sairaalaympäristössä takapäivystäjä on jo valmiiksi "talossa", kun taas terveyskeskuksessa takapäivystäjä on konsultatiivinen tuki. Ylikorkala harmittelee, että näillä kahdella eri asialla on nyt sama nimi.
- Koko maassa terveyskeskuksissa on erittäin harvinaista, että konsultin pitäisi mennä paikan päälle, hän painottaa.
Ylikorkalan mukaan noin 90 %:ssa toimipisteistä vuokralääkäriyritysten varalääkäri pääsee paikan päälle suunnilleen tunnissa.
Kandin kannattaa varmistaa takapäivystys
Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä muistuttaa, että kandin kannattaa itse olla aktiivinen takapäivystyksen varmistamisen suhteen.
- Kandin on hyvä huolehtia ennen tehtävän aloittamista, että takapäivystys on kunnolla hoidettu. Pitää olla nimetty takapäivystäjä, eikä saa olla sellaista tilannetta, ettei takapäivystäjä tule pyydettäessä paikalle. Tällaisia ongelmia tuli tutkimuksessa esille, mutta toivottavasti ne saadaan korjattua.
Jos kandi törmää vaikeuksiin takapäivystyksen kanssa, hänen kannattaa ottaa yhteyttä vastaavaan ylilääkäriin.
Kollegoita on helppo konsultoida
Tutkimuksen mukaan kuusi kymmenestä kandista sai paljon ohjausta kesätyössään. Vähiten ohjausta saivat vuokralääkäriyritysten kautta terveyskeskuksessa työskentelevät ja eniten sairaaloissa työskentelevät.
Ohjauksessa on parantamisen varaa, mutta toisaalta konsultaatio toimii. Yhdeksän kymmenestä totesi, että kollegoita oli helppo konsultoida. Nimetty ohjaaja oli 62 %:lla ja kiinteästi varattu aika tutoroinnille joka neljännellä.
Tutkimuksen mukaan kiire ja iso työtaakka haittaavat kandeja toisinaan. On kuitenkin myös niitä, joilla työtä ja vastuuta saisi olla enemmänkin.
- Usein paikka voi olla sellainen, että siellä on resurssivajausta. Kirjalliset työt vievät kandilta enemmän aikaa kuin kokeneelta, ja se kasvattaa kiireen ja työtaakan tuntemusta, Jukka Vänskä kertoo.
Sairaaloissa kandien kuukausiansiot olivat keskimäärin vajaat 2 700 euroa. Terveyskeskuksissa keskipalkka oli noin 4 000 euroa, mutta hajonta oli suurempi. Vuokrafirmojen kautta työskentelevien ansiot olivat korkeimpia. Palkkatasoon vaikuttavat muun muassa työpaikan sijainti ja työmäärä. Vuokralääkäreillä myös lomarahat sisältyvät usein kuukausipalkkaan.
Harva kandi valitsee työpaikkansa palkan perusteella. Tutkimuksen mukaan tärkeimpiä valintakriteereitä ovat työpaikan sijainti, perhe- tai muut suhteet sekä erikoisala. Seuraavana tulevat työpaikan maine, tuttuus harjoittelusta ja hyvä perehdytys. ?
Lue myös Kollegana kandi -teemasivut s. 1731-47 ja pääkirjoitukset s. 1681-3.
Kesätöissä oli hauskaa!
Kandit kertovat hyvistä ja huonoista kokemuksistaan.
Oli pakko oppia itsenäisesti, mikä oli mielestäni hyvä asia. Kun ei aina ollut keneltä kysyä, piti miettiä itse ensin. Monipuolinen työ, mielenkiintoinen. Muutti käsitykseni tk-vuodeosastosta.
Senorituki oli mahtava. Tahti jopa löysä.
Tein paljon ylitöitä (parin viikon ajan 11-tuntisia päiviä), sillä sain hoidettavakseni enemmän potilaita kuin alun perin oli suunniteltu. En kuitenkaan kehdannut pyytää ylitöistä korvausta, sillä ajattelin syyn olevan vain minussa, kun olen niin hidas ja iltaisin menee myöhään.
Hyvä palkkaus, hyvä sijainti, mukava henkilökunta, joustavasti sovittavat työajat. Tosiasiassa kyllä annettiin liikaa vastuuta lääketieteen kandidaatille, eli todellista takapäivystäjää tai senioria ei ollut. Virka-aikaan konsultoitiin sairaalan konsultteja ja päivystysaikaan sairaalan päivystäjiä.
Tk:ssa oli hirveä lääkäripula ja odotin kesästä täyttä katastrofia. Toisin oli. Ensimmäisinä työpäivinä potilaita oli vain muutama, reseptien uusintaan oli varattu reilusti aikaa, samoin atk:hon tutustumiseen. Koko ajan joku oli langanpäässä konsultoitavana, lisäksi kerran viikossa parin tunnin eurokoulutus, joka päivä yhteinen kahvitunti/lääke-esittely, jossa myös mahdollisuus kysyä.
Päivystyksessä toimimiseen ei perehdytetty juuri ollenkaan.
Löysin oman alani ja tähän kesätyö oli hyvin tärkeä, sillä alan (lastenpsykiatria) opetusta kurssiaikana saa erittäin vähän.
Konsultointi ja perehdytys ontuivat pahasti. Käytännössä konsultointi oli mahdollista vain yhdeltä kollegalta, muuten oli aika kielteinen ilmapiiri.
Osa senioreista oli hankalia konsultantteja. Välillä tavoite taisi olla vain saada kandi hämilleen. Tiesin erään kandin itkeneen toistuvasti päivystyksessä, kun riittävää apua ei lääkäreiden/hoitajien taholta tullut.
Kukaan ei valittanut työstäni. Olisin odottanut enemmän palautetta. En nyt tiedä, olenko tosiasiassa toiminut hyvin vai huonosti.
Hoitajat olivat todella kokeneita, päteviä ja auttamishaluisia. Kesä oli raskas, ilman heitä se olisi ollut todella paljon raskaampi.
Vastaanoton pitäminen kirurgian poliklinikalla hirvitti alkuun, mutta koska sain hyvin pitkälle valita lähetteiden perusteella omat potilaani, tuli valittua helpoimmasta päästä. Tuli tunne, että ei ollut vain haitolla, vaan loppusaldona oikeasti vähensi muiden ihmisten työtaakkaa.
Yliopistosairaalassa kandia ei jätetty hetkeksikään yksin.
Työtä oli hirveän paljon, mutta henki sairaalassa oli todella hyvä ja aidosti kollegiaalinen. Töissä oli hauskaa! Nuoriin kollegoihin suhtauduttiin kannustavasti.
Senioritukea oli riittävästi saatavilla. Pienessä sairaalassa oppi nopeasti tuntemaan oman erikoisalan seniorit ja puhelimeen oli helppo tarttua, kun tiesi millainen henkilö luurin toisessa päässä on.
Perehdytys oli riittämätöntä. Kesän alussa sovituista vastaanottoaikatauluista ei pidetty lainkaan kiinni, ja lopulta jopa toimenpideajat olivat n. 10 minuutin mittaisia!
Kokeneet, opetukseen motivoituneet kollegat, joiden mottona oli että kandit soittaa alkukesästä vähintään joka toisesta päivystyspotilaasta - jos ei soita, sitten soitellaan itse ja kysellään miten menee.
Suuret potilasmäärät ja resurssipula estävät ihmisiä tekemästä työtään niin hyvin kuin he tahtoisivat tai sitten he uupuvat työmäärän alle nopeasti yrittäessään tehdä kaikkensa.
Opin paljon. Nyt se kynnys lääkärintyöhön lähtemiseen on ylitetty. Joskushan se on aloitettava. Rankkaa oli kaikin puolin ja päivystykset jännittivät, mutta ihan ok se meni. Onneksi takurit ymmärsivät, että olen vasta opiskelija, jolle epävarmuuden tunne on uutta ja joskus haluaa vain varmistusta omille ajatuksilleen.
Ei ehkä helpoin paikka nelosen kandille aloittaa, kiireinen sisätautiosasto, jossa lääkäripula ja monipuolinen potilasmateriaali. Toisaalta aika hyvin aavistin mitä oli tiedossa ainakin ohjauksen puolesta, potilasmateriaali yllätti monipuolisuudellaan positiivisesti. Ohjaus vaihteli paikalla olevasta lääkäristä riippuen.
Medisiinariliiton Kuokkanen vaatii selkeämpää vastuunjakoa
Suomen Medisiinariliiton puheenjohtaja Jukka Kuokkanen on huolissaan kandien kokemista takapäivystyksen ja perehdytyksen puutteista. Lääkäriliiton tutkimuksen tulokset yllättivät hänet.
Kuokkanen peräänkuuluttaa vastuunjaon selkeyttä kuntien ja vuokralääkäriyritysten välille.
- Nuorilla kollegoilla on oikeus saada yhdenveroista perehdytystä palkanmaksajasta riippumatta. Kuntien ja palveluntuottajien roolijako perehdytyksen ja muiden vastuukysymysten, kuten takapäivystyksen, suhteen on oltava selkeä ja yksiselitteinen.
Kuokkanen toteaa, että laki takapäivystyksestä ei jätä sijaa tulkinnoille.
- Takapäivystäjä on myös terveyskeskuksessa työskentelevän kandin oikeus, tuki ja turva. Lain mukaan hänen nimensä tulee olla tiedossa ja hänen on myös tarvittaessa tultava paikalle kandin avuksi.
Muistilista uuteen työhön menevälle kandille:
<*t(9.333,0,"1 ")> Neuvottele ja sovi etukäteen itse palkkasi. Virkaehtosopimuksessa on vain minimi. Vuokrafirmassa palkkasi perustuu vapaasti henkilökohtaiseen sopimukseen.
<*t(9.333,0,"1 ")> Muista kirjallinen viranhoitomääräys tai työsopimus.
<*t(9.333,0,"1 ")> Kysy, onko sinulla nimetty ohjaaja.
<*t(9.333,0,"1 ")> Varmista, että sinulla on päivystäessäsi nimetty takapäivystäjä.
<*t(9.333,0,"1 ")> Jos olet 4. vuoden kandi, varmista päivystäessäsi myös, että samassa päivystyksessä on toinen, täyslaillistettu päivystäjä.
<*t(9.333,0,"1 ")> Tunnista, mitä et vielä osaa ja kerro se esimiehelle tai vanhemmalle kollegalle.
<*t(9.333,0,"1 ")> Muista, että vastaat siitä mihin ryhdyt.
<*t(9.333,0,"1 ")> Kirjaa tekemäsi asiat.
- 1
- Lähde: Lääkäriliitto