Ajan­kohtai­sta

Kahdeksan kymmenestä osallistui suolistosyövän seulontaan

Seulonnan pilottivuonna löydettiin 37 suolistosyöpää ja 116 adenoomaa eli syövän esiastetta.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Suomessa on käynnissä vuonna 2019 alkanut suolistosyövän seulontapilotti. Mukana on tällä hetkellä 12 kuntaa. Valtakunnallinen seulontaohjelma alkaa vuonna 2022.

Suolistosyövän seulontaohjelma perustuu kahden vuoden välein tehtävään FIT-testiin, jolla tutkitaan ulostenäytteen veripitoisuutta.

Seulontapilotissa kohderyhmänä ovat olleet pilottikuntien 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaat naiset ja miehet. Vuonna 2019 seulontaan kutsuttiin lähes 28 000 ja siihen osallistui noin 22 000 henkilöä.

Seulonnassa löydettiin 37 suolistosyöpää ja 116 adenoomaa eli syövän esiastetta.

Suomalaiset osallistuvat ahkerasti

Seulontaan osallistui ensimmäisenä vuotena keskimäärin 79 prosenttia kutsutuista. Naiset palauttivat postitse saamansa seulontatestin todennäköisemmin kuin miehet. Naisten osallistumisaktiivisuus oli 83 prosenttia ja miehillä 75 prosenttia. Kansainvälisesti vertailtuna suomalaiset osallistuivat suolistosyövän seulontaan ahkerasti.

Hyvillä kutsukäytännöillä on merkitystä osallistumisaktiivisuuden kannalta. Suolistosyövän seulonnassa lähetettiin ensimmäisen kutsukirjeen jälkeen vielä kaksi muistutusta, mikäli kutsuttu ei ollut palauttanut testiä. Osallistuneiden määrään on todennäköisesti vaikuttanut myös seulontamenetelmä.

Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä

Aiemmin suolistosyöpää on Suomessa seulottu gFOBT-veritestillä. FIT- ja gFOBT-seulonnat eroavat toisistaan siinä, että FIT tunnistaa ihmisveren, minkä vuoksi ennen seulontatestiä ei tarvita ruokavaliorajoituksia. Lisäksi FIT-testissä tarvitaan vain yksi näyte ja sen ottaminen käy helposti.

Aiemmissa gFOBT-seulontaa koskevissa tutkimuksissa miesten on todettu hyötyvän suolistosyövän seulonnasta naisia enemmän. Suomessa seulontaohjelma pyritään toteuttamaan siten, että seulonta toimii molemmilla sukupuolilla mahdollisimman hyvin. Siksi esimerkiksi positiivisen FIT-testituloksen kynnysarvo on säädetty naisille ja miehille erilaiseksi. Vastaavan strategian on Euroopassa aiemmin valinnut vain Ruotsi.

Lue myös

– Tutkimuksemme mukaan FIT-seulonta voi toimia molemmilla sukupuolilla paremmin kuin gFOBT-seulonta, sanoo Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala tiedotteen mukaan.

Tutkimus suolistosyövän seulontaohjelman suunnittelusta sekä seulonnan ensimmäisen pilottivuoden tuloksista julkaistiin BMJ Open -tiedelehdessä.

Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä Suomessa niin naisilla kuin miehillä. Vuosittain siihen sairastuu vajaat 3 300 ja kuolee 1 400 suomalaista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030