Jo normaali paastosokeri yhteydessä aivojen surkastumiseen
Viitearvojen yläpäässä oleva plasman glukoositaso lisää hippokampuksen ja mantelitumakkkeen atrofiaa.
Kohonnut paastosokeri lisää aivojen surkastumista jo normaalien viitearvojen yläpäässä (< 6,1 mmol/l), todetaan Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Hippokampuksen ja mantelitumakkeen atrofiaa esiintyi eninten niillä tutkittavilla, joilla oli korkein plasman glukoositaso. Paastosokeriarvon vaikutus näiden aivonosien tilavuuteen oli 6–10 %.
Tutkittavina oli 266 kognitiivisesti tervettä 60–64-vuotiasta ei-diabeetikkoa. Analyyseissa huomioitiin tutkittavien ikä, sukupuoli, painoindeksi, verenpaine, alkoholin käyttö ja tupakointi.
Tuloksen perusteella heikentyneeseen paastosokeriin tulisi kiinnittää huomiota jo silloin, kun se vielä on viitearvojen rajoissa.
– Toistettuna tulos saattaa johtaa normaalin verensokeritason ja diabeteksen määritelmän uudelleenarviointiin, tutkijat kirjoittavat.
Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia