Ajan­kohtai­sta

Jo normaali paastosokeri yhteydessä aivojen surkastumiseen

Viitearvojen yläpäässä oleva plasman glukoositaso lisää hippokampuksen ja mantelitumakkkeen atrofiaa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_diabetes-1.jpg

Kohonnut paastosokeri lisää aivojen surkastumista jo normaalien viitearvojen yläpäässä (< 6,1 mmol/l), todetaan Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Hippokampuksen ja mantelitumakkeen atrofiaa esiintyi eninten niillä tutkittavilla, joilla oli korkein plasman glukoositaso. Paastosokeriarvon vaikutus näiden aivonosien tilavuuteen oli 6–10 %.

Tutkittavina oli 266 kognitiivisesti tervettä 60–64-vuotiasta ei-diabeetikkoa. Analyyseissa huomioitiin tutkittavien ikä, sukupuoli, painoindeksi, verenpaine, alkoholin käyttö ja tupakointi.

Tuloksen perusteella heikentyneeseen paastosokeriin tulisi kiinnittää huomiota jo silloin, kun se vielä on viitearvojen rajoissa.

– Toistettuna tulos saattaa johtaa normaalin verensokeritason ja diabeteksen määritelmän uudelleenarviointiin, tutkijat kirjoittavat.

Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030