Jatkossa monen lääkärin työterveyshuollon järjestää hyvinvointialue
Kuntien palveluksesta siirrytään uudelle työnantajalle, jolloin vaihtuu myös työterveyshuollon toteuttamistapa.
Kun sote-uudistuksen 21 uutta hyvinvointialuetta aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa, vaihtuu kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa olevilla lääkäreillä paitsi työnantaja, usein myös työterveyshuollon tuottaja.
Niin sairaanhoitopiirit kuin kunnatkin ovat pääsääntöisesti järjestäneet työntekijöidensä työterveyshuollon omana toimintanaan.
– Perusterveydenhuollossa ihmiset siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen, koska kuntien ja kuntayhtymien toiminta lakkaa, kertoo politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta.
Erikoissairaanhoidossa työskentelevien kohdalla muutokset ovat todennäköisesti pieniä.
– Erikoissairaanhoidossa muodollinen työnantaja muuttuu hyvinvointialueeksi, mutta työpaikka säilyy ennallaan ja käytännössä varmaan myös työterveyshuollon toteuttamistapa.
Muutokset todennäköisesti pieniä
Pärnänen ei usko, että muutokset ovat kuntien palveluksesta siirtyvien kohdallakaan suuria. He siirtyvät vanhoina työntekijöinä hyvinvointialueiden palvelukseen ja hyvinvointialueen velvollisuus on järjestää työterveyshuolto.
– On työnantajan oma päätös, järjestääkö se palvelut omana toimintanaan vai ostaako ne ulkopuolelta.
Työnantajalla on työterveyshuoltolain mukaan velvoite järjestää omalle henkilöstölleen työterveyshuoltopalvelut.
Kunnan pitää varmistaa työterveyshuoltopalveluiden tarjolla olo alueella oleville yrityksille. Jatkossa tämä velvoite siirtyy hyvinvointialueille. Yrityksillä ei ole velvollisuutta ostaa juuri hyvinvointialueen tuottamia työterveyspalveluja. Työterveyshuollosta merkittävä osa tuotetaan yksityisesti.
27.9.2021 klo 13.46 tekstiä tarkennettu siltä osin, että yritykset saavat valita, mistä ostavat työterveyspalvelunsa.
27.9.2021 klo 16.40 tekstiä tarkennettu työnantajien ja kuntien lakisääteisistä velvoitteista.