Ajan­kohtai­sta

Jari Petäjä: "Puhutaan vuosien tilanteesta, jos rokotekattavuus ei kasva"

Tiistaiaamuna Husin sairaaloissa oli 41 koronapotilasta, heistä 11 tehohoidossa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
HUS / Pietari Hatanpää
Kansikuva
HUS / Pietari Hatanpää

Koronapotilaiden määrä Husin sairaaloissa nousi viikonloppuna selkeästi, kertoo vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

Tiistaiaamuna Husin sairaaloissa oli 41 koronapotilasta, heistä 11 tehohoidossa. Tällä hetkellä voimassa ei ole erityisjärjestelyjä, joissa resursseja olisi erikseen ohjattu koronapotilaiden hoitoon.

Suunnitelman mukaan niihin ryhdytään, jos vuodeosastoilla on 50 koronapotilasta tai teholla 13 koronapotilasta.

Jos raja ylittyy, tehohoitopotilaita voi yrittää siirtää toisiin sairaanhoitopiireihin. Jos se ei onnistu, elektiivisiä leikkauksia aletaan siirtää sairaalakapasiteetin vapauttamiseksi.

Ei hätäjarrulle

Petäjä ei kaipaa hallituksen koronastrategiassa mainitun hätäjarrumekanismin käyttöönottoa.

– Meillä on rokotettua väestöä niin paljon, että yleinen oikeudenmukaisuuden vaatimus yhteiskunnassa tekee koko ajan vaikeammaksi asettaa koko yhteiskuntaa koskevia rajoituksia, Petäjä sanoo.

Nykyisellä rokottamattomien osuudella väestössä säilyy edelleen suuri sairastumisen riski.

– Tällaisia kiihtymisvaiheita mahtuu tulemaan vielä määräämättömän pitkään. Emme puhu kuukausissa poistuvasta ongelmasta, mieluummin puhutaan vuosien tilanteesta, mikäli rokotekattavuutta ei saada aivan oleellisesti kasvamaan.

Jari Petäjä toivookin valtiovallan apua rokotuskattavuuden nousua tukemaan.

Voisiko potilastyössä olevia tai lasten kanssa työskenteleviä vaatia ottamaan rokotteen, hän pohtii.

Koronapassin mahdollistavaa lakia jo valmistellaan, mutta Petäjä näkee ongelmaksi sen, että passin avulla voi ohittaa olemassa olevia rajoituksia.

Jos rajoituksia ei ole, passille ei ole käyttöä.

Petäjän mielestä tapahtumajärjestäjien pitäisi voida halutessaan vaatia osallistujilta rokotussuojaa. Ilman lainsäädäntöä tapahtumajärjestäjää voidaan jopa syyttää syrjinnästä, hän pelkää.

Suomen hallituksen esittämä 80 prosentin rokotuskattavuuden tavoite yli 12-vuotiailla on Petäjän mielestä hyvä tavoite, mutta sen saavuttaminen ei vielä estä epidemian etenemistä.

– Mistä se vapauttaa? Mihin se riittää? Ei se riitä siihen, että siinä kohdassa olisi epidemian käännekohta, jonka jälkeen asiat olisivat turvallisia ja sitä ennen turvattomia.

Lue myös

– Deltavariantin oloissa 20 prosentin rokottamattomuus on tavattoman suuri väestömäärä ylläpitämään epidemian kulkua sen väestön osuuden sisällä.

Tietoa sairaalapotilaiden koronarokotustilanteesta

Hus tiedotti tiistaina alkavansa raportoida viikoittain koronan vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden koronarokotustilanteen.

Ensimmäisessä julkaisussa ilmeni, että Husin sairaaloihin oli viikolla 39 tullut 32 potilasta koronavirusinfektion vuoksi. Heistä 21 oli rokottamattomia. Kolmella oli yksi rokoteannos.

Kahdeksan oli saanut kaksi rokotetta siten, että toisesta oli vähintään viikko. Suurimmalla osalla heistä on jokin sairaus tai hoito, joka on heikentänyt rokotteen tehoa tai lisännyt vakavan koronavirustaudin riskiä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030