Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/2010 vsk 65 s. 2748 - 2749

Jämsässä tunnelma on nyt varovaisen positiivinen

Jaana Ahlblad

Jämsässä parisenkymmentä lääkäriä vaihtoi työnantajaa lennossa keskiviikkona, kun kaupunki ulkoisti Jokilaakson sairaalan ja alueen neljä terveysasemaa Jokilaakson Terveys Oy:lle. Muutosta odotetaan varovaisen positiivisin mielin.

Ulkoistus on merkittävä, sillä tällaista kokonaisuutta ei Suomessa ole aikaisemmin annettu yrityksen hoidettavaksi.

Jämsän kaupunki uskoo uhanalaisen sairaalan ulkoistamisen laajentavan erikoissairaanhoidon valikoimaa ja säästävän reilusti rahaa. Kaupungilla on myös edelleen sanansa sanottavana, sillä se omistaa 39 % Jokilaakson Terveydestä. Muut omistajat ovat Pihlajalinna Oy (51 %) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (10 %).

Neurologian ylilääkäri

Jaana Suhonen

Jokilaakson sairaalasta arvostaa sairaanhoitopiirin mukanaoloa.

- Se tuo varmuutta ja arvopohjaa taustalle. Tunnelmat ovat orastavan positiiviset, onhan tämä ainutlaatuinen ja rohkea muutos, Suhonen kertoo sairaalan henkilökunnan mietteistä.

Henkilöstö on virkavapaalla

Terveyskeskuslääkäri, luottamusmies

Jyrki Järvinen

sanoo, ettei yksityistäminen ole maalannut mörköjä ihmisten mieliin, sillä työt säilyvät ja palkat pysyvät vähintään samoina.

- Henkilöstöllä on uudessa yhtiössä irtisanomissuoja vuoden 2013 loppuun asti. Jos Jokilaakson Terveys menisi konkurssiin tai sopimusta ei jatkettaisi, takaportti vanhaan on olemassa, sillä henkilöstö on virkavapaalla kaupungin työsuhteista.

Jämsän pääterveysaseman arjessa yhtiöittäminen näkyy lähitulevaisuudessa siten, että yleislääkärien ja erikoislääkärien fyysistä yhteyttä tiivistetään entisestään. Remontin jälkeen päivystys ja poliklinikkatoiminnat sijaitsevat saman katon alla.

- Kun perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito ovat samassa yhtiössä, se antaa mahdollisuuden ehjään hoitoketjuun, Järvinen sanoo.

Terveyskeskuksen ylilääkäri

Pertti Asikainen

uskoo, että nyt on vihdoin mahdollista päästä eroon kroonisesta lääkäripulasta ja lääkäreiden tiheästä vaihtuvuudesta.

- Väestövastuumalli on jo kauan ollut vain himmeä tausta-ajatus, olemme eläneet kädestä suuhun. Kun lääkäripula helpottaa, siirrymme lääkäri-hoitajatyöparimalliin ja myöhemmin listautumismalliin.

Jaana Suhonen toivoo, että sairaalan yksityistäminen keventää työtaakkaa.

- On hienoa, että loma-aikana olisi mahdollisuus sijaiseen eikä ylitöitäkään tarvitsisi tehdä. Jämsässä on perinteisesti kehitetty hoitoketjuja, ja lääkäreille tulisi tulevaisuudessakin taata aikaa siihen.

Missä virtaviivaistamisen vara on?

Jämsän malli pyrkii napsimaan parhaat palat sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta ja sillä tähdätään täydelliseen suunnanmuutokseen. Sairaalan ylläpito oli pienellä väestöpohjalla kallista ja uhanalaista, nyt sairaala saadaan pidettyä hengissä ja jopa tuottamaan. Leikkaussaliin odotetaan keikkailevia uusien erikoisalojen edustajia ja asiakkaita laajemmalta alueelta.

- Kun työllistämme oman paikkakunnan väkeä ja tarjoamme lähipalveluita asukkaille, toiminnan taloudellinen vaikutus jää edelleen Jämsään, apulaiskaupunginjohtaja

Jorma Kilpeläinen

sanoo.

Ulkoistamismalli on herättänyt kiinnostusta monissa aluesairaalakaupungeissa ja siihen ladataan euromääräisiä odotuksia. Kilpeläinen arvioi, että jos asiakasvolyymit pysyvät suunnilleen samoina, kaupunki voi säästää terveysmenoissa jopa miljoona euroa vuodessa.

Missä virtaviivaistamista kaipaava löysä sitten majailee? Kilpeläinen arvioi yhdeksi tekijäksi, että kapasiteetin täysi hyödyntäminen laskee tarjouksessa käsiteltyjä yksikkökustannuksia. Toisekseen osakeyhtiön organisaatiorakenne on huomattavasti kevyempi kuin kunnan, muistuttaa Jokilaakson Terveys Oy:n toimitusjohtaja

Juha Rautio

.

- Hallinnolliset kustannukset laskevat selvästi verrattuna kaupungin omaan tapaan tuottaa palvelut. Lisäksi voimme neuvotella sopimukset vapaasti, kun emme kuulu hankintalain piiriin. Toimintaa notkistaa myös se, että johtajat työskentelevät sairaalan tiloissa, jolloin he voivat reagoida nopeasti käytännön tarpeisiin.

Lue myös

Raution mukaan sairaalaa ja terveysasemia johtavat jatkossakin lääkärikoulutuksen saaneet henkilöt.

Kaikkien lääkärien työnantaja ei vaihdu

Jämsä ja Kuhmoinen muodostavat yhteistoiminta-alueen, jossa Jämsä on isäntä. Kuhmoisten terveysasema jäi pois ulkoistuksesta Kuhmoisten kunnan päätöksellä.

Jämsän kaupungin palvelukseen sote-organisaatioon jäi kymmenkunta lääkäriä, muun muassa psykiatreja, geriatreja ja työterveyslääkäreitä.

Kaikkiaan sote-organisaatiosta siirtyi Jokilaakson Terveys Oy:hyn 170 henkilöä.

Jämsän kaupungin ja Jokilaakson Terveys Oy:n sopimus on voimassa neljä vuotta. Sitä voidaan jatkaa kolme vuotta ilman uutta hankintamenettelyä.

Malli on uusien osien summa

Jokilaakson sairaalaan kaavaillaan vastaanottoa mm. käsikirurgille, fysiatrille, ihotautilääkärille ja korvalääkärille, mahdollisesti myös gynekologille. Myös leikkaussalissa nähdään uusia erikoisaloja myöhemmin syksyllä, kertoo sairaalan johtaja, LL Sami Vähäsantanen.

Hän luottaa uuteen tapaan yhdistää perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito sekä poliklinikalla että osastoilla. Vastaanotto- ja taukotilat yhdistyvät, ja jatkossa Jokilaakson sairaalassa joitain potilaita voi kierrolla tarkastaa myös yleislääkäri.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030