Jaksaminen sote-alalla vaakalaudalla
Työpaikoilla tulee miettiä, miten vähentää työn kuormittavuutta, sanoo Työterveyslaitoksen Päivi Husman.
Koronatilanteen pitkittyessä erityisesti sosiaali- ja terveysalalla on tärkeää tukea työntekijöiden jaksamista.
– Erityisesti sote-alalla tulee ottaa käyttöön tutkitusti toimivia keinoja, joilla tuetaan työssä jaksamista. Jokaisella työpaikalla tulisi miettiä, miten vahvistaa työn voimavaratekijöitä, löytää tapoja palautua ja vähentää työn kuormittavuutta, sanoo Työterveyslaitoksen Hyppäys digiin -yksikön johtaja Päivi Husman.
Husman puhui Työterveyslaitoksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
Työterveyslaitoksen viime syksynä toteuttaman Mitä kuuluu -kyselytutkimuksen tulokset sote-alan työntekijöiden jaksamisesta olivat huolestuttavia. Tutkimuksen mukaan noin joka kolmas sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä kokee työmääränsä kasvaneen ja pelänneensä oman terveytensä puolesta. Tutkimukseen vastasi 22 500 sote-ammattilaista.
– Voimakkaimmin korona on kuormittanut nuoria työntekijöitä ja niitä ryhmiä, jotka ovat selvimmin taudin kanssa tekemisissä. Näitä ovat esimerkiksi sairaanhoitajat, lähi- ja perushoitajat sekä laboratorio- ja röntgenhoitajat.
Johtajat tärkeässä roolissa
Husman korosti johtajien ja esimiesten roolia pitkittyneessä koronatilanteessa.
– Siellä missä johtaminen on kunnossa, kaikki voivat paremmin. On työn imua, parempi ilmapiiri, ja työ koetaan mielekkääksi.
Kaikkein tiukimmilla ovat työntekijät, jotka ovat koronan etulinjassa. Korona on vaikuttanut heidän työhönsä monella tapaa jo 1,5 vuoden ajan ja tuonut erilaisia kuormitustekijöitä.
– Erityisesti sinne kannattaisi kohdistaa johtamiseen liittyvät lisäpanokset.
Työterveyslaitos on koonnut keinoja työn kuormitustekijöiden hallintaan sosiaali- ja terveysalan yrittäjille ja työntekijöille. Pötki pitkälle -suosituksissa on kattava keinovalikoima fyysisten, kognitiivisten ja psykososiaalisten kuormitustekijöiden hallintaan.
Uudenlainen epävarmuuden aika
Huoli sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyydestä on pahentunut kesän aikana, ja hoitojonojen purku tulee olemaan vaikeaa.
Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula sanoi tiedotustilaisuudessa, että elämme uudentyyppistä epävarmuuden aikaa.
– Koronalla tulee olemaan pitkä häntä, tullaan vielä näkemään paikallisia yllätyksiä ja uusia variantteja.
Koivulan mukaan on tärkeää jatkaa työpaikoilla työturvallisuus edellä.
– Jaksetaan vielä viimeiset metrit, kyllä aurinko vielä sieltä nousee. Tullaan vähitellen voittamaan tämä.