Infektiotaudit huolena WHO:n vuosiraportissa
Infektiotauteihin kuoli viime vuonna maailmassa yli 17 miljoonaa ihmistä - lähes 50 000 joka päivä - eli noin kolmasosa kaikista viime vuonna kuolleista. Kuitenkin monet näistä sairauksista voitaisiin ehkäistä tai parantaa hyvinkin vähällä rahalla, toteaa Maailman terveysjärjestön tuore katsaus World Health Report 1996.
Eniten ihmisiä tappavat akuutit alahengitystieinfektiot (4,4 miljoonaa ihmistä), ripulitaudit (3,1 miljoonaa), tuberkuloosi (3,1 miljoonaa) ja malaria (2,1 miljoonaa). Tavallisimpia tauteja ovat ripulitaudit, joita arvioitiin viime vuonna ilmenneen noin 4 miljardia episodia. Tuberkuloosibasillia kantaa 1,9 miljardia ihmistä ja uusia tapauksia kertyi viime vuonna 8,9 miljoonaa.
Viime vuoden suurepidemioita olivat mm. 14:ssä Keski- ja Etelä-Amerikan maassa riehunut denguekuume-epidemia, jossa sairastui yli 200 000 ihmistä, koleraepidemiat Amerikassa, Afrikassa ja Itä-Euroopassa sekä lähes puoleen vuosisataan laajin keltakuume-epidemia Perussa - joskin kohutuimman epidemian aiheutti Ebola-virus Zairessa.
WHO varoittaa raportissaan maailmanlaajuisesta tartuntatautikriisistä. Tautien torjunta on käynyt yhä vaikeammaksi mm. bakteerien lääkeresistenssitilanteen vuoksi. Lisäksi viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana on löydetty ainakin 30 uutta tartuntatautia, eikä moniin niistä ole parannuskeinoa tai rokotetta.
Toki myös myönteistä kehitystä on tapahtunut. Polion eradikaatioon tähtäävä ohjelma on edennyt, samoin lepran ja drakunkuliaasin hävittäminen.