Lehti 49: Ajan­kohtai­sta 49/2020 vsk 75 s. 2660 - 2661

Ilmasto yhdisti lääkärit

Elokapina-liike sai oman lääkäriryhmän.

Heli Väyrynen
Kuvituskuva 1
Mikko Käkelä

Outi Leskinen, Hanna Putkonen ja Viivi Joutsen ovat Elokapinan lääkäreitä.

Kansikuva
Mikko Käkelä

Lääkäriliitto voisi julistaa ilmastohätätilan, kuten Maailman Lääkäriliitto WMA on jo tehnyt, sanoo viidennen vuoden medisiinari Viivi Joutsen Helsingin yliopistosta.

Julistus olisi osoitus tilanteen kiireellisyydestä ja vakavuudesta. Samalla se olisi vaatimus päättäjille ja terveydenhuollon toimijoille ryhtyä ilmastotekoihin.

– Terveydenhuollon päästöt ovat isot. Olemme tottuneet hoitamaan ihmisiä miettimättä sivuvaikutuksia ympäristöön. Ekologinen ulottuvuus ja kestävyysnäkökulma täytyy ottaa lähtökohdaksi kaikessa toiminnassa. Ilman hyvinvoivaa planeettaa ei ole hyvinvoivaa ihmistä, Joutsen sanoo.

Hän on mukana Elokapina-liikkeen lääkäriryhmässä, joka on aloittanut toimintansa tänä syksynä. Kokouksia on pidetty kaksi. Niihin on osallistunut parikymmentä lääkäriä.

Mukana ovat myös oikeuspsykiatrian dosentti, osastonylilääkäri Hanna Putkonen ja radiologian erikoislääkäri, lastenradiologi Outi Leskinen HUS:sta.

Lääkäreillä on velvollisuus toimia

He kaikki ovat sitä mieltä, että hallitusten toimet ilmaston suojelemiseksi ovat riittämättömät. Siksi tarvitaan Elokapinaa, jossa kansalaiset vaativat nopeampia muutoksia esimerkiksi järjestämällä mielenosoituksia.

– Sitä kautta luodaan painetta päättäjille tehdä konkreettisia päätöksiä, joilla on vaikutuksia. Ilmastoteoilla on laaja tuki, Outi Leskinen sanoo.

Elokapinan lääkäriryhmä tarjoaa oman viitekehyksen, josta lähteä toimimaan elämän suojelemiseksi.

– Ilmastokriisi on myös terveyskriisi ja lääketieteellinen hätätila. Lääkäreillä on suorastaan velvollisuus toimia. Meidät on koulutettu reagoimaan tiedon perusteella. Tieteen mukaan tilanne on kriittinen. Kyse on elämästä ja kuolemasta. Siksi näen, että lääkäreiden on tärkeää toimia Elokapinassa, Joutsen lisää.

Kyse elämän kunnioittamisesta

Elokapinan toiminta on näkynyt mielenosoituksissa, protesteissa ja performansseissa.

Hanna Putkosen mukaan vaaditaan tekoja, koska sanat eivät ole riittäneet.

Hän muistuttaa, että autonomia on yksi Elokapinan periaatteista. Toimintaan osallistuminen on oma päätös. Periaatteita ovat myös väkivallattomuus ja päihteettömyys.

– Nämä periaatteet sopivat hyvin lääkärin etiikkaan. Lääkärit ovat aina olleet yhteiskunnallisesti aktiivisia. Elämänsuojelu sopii mielikuvaan lääkäreistä. Lääkäriliiton eettisissä ohjeissa todetaan, että lääkärin tulee aina kunnioittaa ihmisyyttä ja elämää. Elämän kunnioittamisesta Elokapinassakin on kyse, Putkonen sanoo.

Se, millaista toimintaa juuri lääkärit harjoittavat liikkeen sisällä, muotoutuu pikku hiljaa. Yksi tapa on osallistua Elokapinan mielenosoituksiin omana itsenä ja viedä eteenpäin viestiä, että ilmastokriisi on edennyt ennakoitua nopeammin ja korjaustoimilla on kiire.

Ei kilpailla oikeaoppisuudessa

Elokapinalla on kymmenen periaatetta, joista yksi on se, että jokainen toivotetaan tervetulleeksi omana itsenään. Kuka tahansa voi tulla mukaan, kunhan pystyy sitoutumaan Elokapinan arvoihin.

Ei myöskään tarvitse miettiä, että jos syö lihaa tai ajaa autoa, ei kelpaisi mukaan.

– Ilmastokriisi ei voi olla kuluttajan valinta. Kukaan yksilö ei ole syyllinen järjestelmän tilaan tai ekologiseen katastrofiin. Elokapinassa ei moralisoida, Outi Leskinen sanoo.

Seuraava perehdytys lääkäreille pidetään 9. joulukuuta kello 18 etänä. Lisätietoja saa sähköpostitse: laakarit@elokapina.me

Mikä Elokapina?

› Elokapina – Extinction Rebellion Finland on julistanut Suomeen ilmastohätätilan.

Lue myös

› Elokapina on osa kansainvälistä ympäristöliikettä, Extinction Rebellionia.

› Liike käyttää kansalaistottelemattomuutta ja väkivallatonta suoraa toimintaa muiden demokraattisten keinojen ohella saadakseen aikaan yhteiskunnallisia järjestelmätason muutoksia.

Miksi olet mukana?

Viivi Joutsen:

– Olen huolissani omasta ja potilaiden tulevaisuudesta. Olen turhautunut seuraamaan sivusta, kun oikeus turvalliseen tulevaisuuteen tuhoutuu.

Outi Leskinen:

– Jo lukiossa opin, ettei rajallisella planeetalla voi olla rajatonta kasvua. Ajattelin, että muutkin varmaan ymmärtävät tämän. Näin ei tapahtunut. Nyt olen mukana suoran toiminnan liikkeessä, koska on pakko tehdä jotakin.

Hanna Putkonen:

– Olen ollut kiinnostunut ympäristöstä koko elämäni, jo 1980-luvulla, kun kukaan ei vielä kuunnellut. Ilmastokriisi ei ole yksilötason asia, vaan maapallon pelastamiseksi tarvitaan kaikkia.

› Lue myös Kohti kestävää terveydenhuoltoa pienin ja suurin askelin s. 2647 ja Lääkärin ja terveydenhuollon mahdollisuudet maapallon kestävyyskriisin ratkaisuissa s. 2672.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030