Hyvä yhteistyö kehittynyt Helsingin yliopiston ja Tukholman Ludwig-instituutin välille
Ludwig Institute for Cancer Research on kansainvälinen järjestö, joka perustettiin vuonna 1971 Daniel K. Ludwigin lahjoituksella. Sveitsissä rekisteröitiin vuonna 1971 säätiö, jonka päämaja sijaitsee New Yorkissa ja tutkimushallinto Lontoossa. Säätiö rahoittaa kymmentä itsenäistä syöpätutkimuslaitosta Euroopassa, Australiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Ludwig-instituuteista kaksi on Ruotsissa: yksi Uppsalassa ja toinen Tukholmassa.
- Yksi tärkeä projekti, jonka parissa tutkijat Ludwig-instituutissa työskentelevät, on angiogeneesin hillitseminen. Jotkut elimistön omat proteiinit voivat estää verisuonten kasvua. Ludwig-instituutin tutkijat ovat yhdessä Helsingin yliopiston professori Kari Alitalon kanssa tunnistaneet VEGF-perheeseen kuuluvia tekijöitä, jotka angiogeneesin hillitsemisen sijasta stimuloivat verisuonten muodostumista. Yksi mielenkiintoinen syöpätutkimuksen linja on yritys näännyttää syöpä nälkään antiangiogeneesin avulla, kertoo Tukholman Ludwig-instituutin johtaja, Karoliinisen instituutin molekyylibiologian henkilökohtaisen ylimääräisen professuurin haltija ja lääketieteen Nobel-komitean puheenjohtaja Ralf Pettersson
Toinen patentti tulossa
- Yhteistyö Ludwig-instituutin kanssa alkoi siten, että me eristimme yhden kasvutekijäreseptorin ja etsimme siihen tarttuvaa kasvutekijää. Tukholmassa puolestaan tutkijat löysivät kasvutekijän, jolle ei tunnettu reseptoria. Ralf Pettersson havaitsi, että kannattaisi kokeilla, tarttuuko heidän löytämänsä kasvutekijä meidän eristämäämme reseptoriin. Tästä alkoi Helsingin yliopiston ja Ludwig-instituutin yhteistyö, joka on ollut erittäin tuloksellista: me olemme eristäneet Ludwig-instituutin tutkijoiden kanssa suurimman osan maailmalla tunnetuista verisuonten kasvua aiheuttavista kasvutekijöistä, toteaa professori Kari Alitalo Haartman-instituutista.
- Yhteistyö on mahdollistanut sen, että olemme voineet patentoida joitakin käyttöalueita. Olemme saaneet yhden patentin, jonka Ludwig-instituutti on lisenssoinut ja kohta saamme toisen patentin. Patentointi on aika pitkä prosessi; se on vienyt useampia vuosia. Tänä aikana olemme kehittäneet jatkotutkimuksia tällä osaamisalueella. Me olemme Ludwig-instituutin kanssa maailmanlaajuisesti johtava akateeminen verkosto, joka pystyy näitä kasvutekijöitä ylipäänsä käsittelemään.
- Patenttioikeudet jaetaan Helsingin yliopiston, Ludwig-instituutin, VTT:n ja Sitran väillä. Nyt olemme parhaillaan perustamassa firmaa, jossa Ludwig-instituutti ei ole osallisena. Firmalla on sopimus kasvutekijöiden kehittämisestä Ludwig-instituutin kanssa sekä yhteisiä lisenssointeja ja patenttihakemuksia. Me olemme voineet toteuttaa paremmin omaa osaamistamme, kun taas Ludwig-instituutti pystyy paremmin huolehtimaan patentoimiseen ja kaupallistamiseen liittyvistä asioista, jatkaa Alitalo.