Lehti 20: Ajan­kohtai­sta 20/2000 vsk 55 s. 2173

Huumeiden käyttäjän kohtaamista mietittävä työpaikoilla etukäteen

Marianne Jansson

Huumeiden käyttäjät ovat terveydenhuollossa potilaita kuten muutkin ja heidät on hoidettava asianmukaisesti. Heidän mukanaan on kuitenkin etenkin poliklinikoille tullut vaaratilanteita. Varsinkin kiihottavien aineiden vaikutuksen alaiset tai opiaattivieroitusoireita pelkäävät huumausaineiden käyttäjät voivat käyttäytyä arvaamattomasti.

- Häiriökäyttäytyminen, painostus, uhkailu, töniminen ja esineiden rikkominen ovat yhä tavallisempia tilanteita. Viime vuonna HUS:n vartijoilla oli yli 900 lähtöä, kertoo HUS:n turvallisuuspäällikkö Seppo Ronkainen.

-Rähinätilanteita aiheuttaa usein odottaminen.

Osastohoidossa huumeiden käyttäjät voivat sekavuustilassa aiheuttaa vaaraa itselleen ja muille potilaille. Heille saatetaan myös tuoda aineita sairaalaan.

Varautumista huumeiden käyttäjän kohtaamiseen korostetaan Työterveyslaitoksen uudessa taskuoppaassa Huumeiden käyttäjän kohtaaminen työssä. Opas on tarkoitettu erityisesti terveydenhuollon ja turvallisuusalan työntekijöille, kuten poliiseille, vartijoille ja pelastustoimen työntekijöille. Turvallisuussuunnitelma, työpaikkakoulutus, selkeät toimintaohjeet ja tilanteiden harjoittelu edistävät työturvallisuutta näissä tilanteissa.

Oppaassa kerrotaan huumeiden käytön tunnistamisesta, tilanteen riskeistä ja suojautumisesta. Käytännön ohjeita annetaan mm. väkivallan uhkan tunnistamiseen huumeiden käyttäjän käyttäytymisestä sekä oman käyttäytymisen hallintaan.

Lue myös

- On myös osattava pyytää ajoissa apua esimerkiksi poliisilta, jolla on voiman ammattitaitoa, korostaa ylikonstaapeli Leena Kontula Helsingin keskustan poliisipiiristä.

Huumeiden käyttäjien HIV- ja hepatiittitartunnat ovat riski heitä työssään kohtaaville. Vaaratilanne voi olla väkivaltainen, kuten käytetyllä neulalla uhkailu, puremat tai syljeskely, tai hoitoon liittyvä, kuten vuotavan haavan käsittely. Oppaaseen on koottu toimintaohjeet verialtistustilanteita varten. Suomessa ei ole todettu työperäisiä HIV-tartuntoja, mutta hepatiittitartunnan on työssä saanut neljä henkilöä vuosina 1994-98.


Kirjallisuutta
1
Opasta voi tilata Työterveyslaitoksen julkaisumyynnistä puh. (09) 4747 2543, faksi (09) 477 5071 tai http://www.occuphealth.fi/julkaisu
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030