Husissa uusi kielilähettiläsohjelma
Ohjelma edistää sen kielen asemaa, joka on vähemmistössä yksiköissä, ruotsia tai suomea.
Hus lanseeraa meneillään olevalla Svenska veckan -viikolla uuden kielilähettiläsohjelman.
Tavoitteena on kannustaa henkilöstöä puhumaan rohkeasti eri kieltä kuin omaa äidinkieltään.
Husilla on ollut kielilähettilästoimintaa vuodesta 2007, jolloin Hus sai ensimmäisen kieliohjelmansa. Uusi kaksikielisyysohjelma hyväksyttiin vuonna 2020.
Hus tuottaa erikoissairaanhoitopalveluja yli kahdelle miljoonalle ihmiselle, joista noin 130 000 puhuu ruotsia äidinkielenään. Suomen ja ruotsin kielen yhdenvertaisuudella on lakisääteinen perusta.
Kielilähettiläsverkoston tehtävänä on edistää sen kielen asemaa, joka on vähemmistössä yksiköissä, ruotsia tai suomea. Husissa on tällä hetkellä noin 120 kielilähettilästä.
– Tavoitteenamme on, että potilas päättää Husin palveluissa käytettävän kielen ja tuntee olonsa turvalliseksi puhuessaan omaa äidinkieltään, suomea tai ruotsia. Kielilähettiläsverkostollamme on tässä tärkeä rooli, kertoo tiedotteessa hallintoylihoitaja Marja Renholm.
Hän on Husin kieliohjausryhmän puheenjohtaja.
Svenska veckan on vakiintunut tapahtuma Husissa. Tänä vuonna fokus on kielilähettiläsohjelmassa ja henkilöstön rohkaisussa kielen käyttöön potilaskontaktissa.
Viikon aikana henkilöstö saa muun muassa vinkkejä ruotsin kielen parantamiseen ja sanastoja arjen tilanteiden varalle. Lounasravintoloissa on tarjolla suomenruotsalaisia ruokia.