HUS:n tornisairaalasta tulee ekosairaala
Maalämpö, aurinkopaneelit katolla, led-valot. Muun muassa nämä ratkaisut ovat käytössä HUS:n Meilahden tornisairaalassa muutaman vuoden päästä.
HUS aloitaa ensi syksynä sairaalan peruskorjauksen ja tekee samalla muutoksia, jotka vähentävät sairaalan energiankulutusta huomattavasti.
- Meidän pitää kuntayhtymänä olla esimerkkinä ja näyttää mallia näissä asioissa. HUS:iin on laadittu uusi ympäristöstrategia 2011-2015, jonka mukaan tavoitteena on muun muassa merkittävä energiatehokkuuden tasonnosto, HUS:n ympäristöhallinnon päällikkö Mirja Virta sanoo.
HUS on tehnyt työ- ja elinkeinoministeriön kanssa vapaaehtoisen energiatehokkuussopimuksen. Meilahden tornisairaalan peruskorjaus valittiin energiatehokkuuden edistämisen pilottihankkeeksi. Vaatimuksia tulee EU:n direktiivistä, ja energiansäästötavoitteet kiristyvät koko ajan.
Sairaaloiden valveutuneisuus energiankulutuksessa vaihtelee. Mirja Virta arvioi, että Etelä-Suomessa sairaaloiden energiatehokkuuteen on toistaiseksi kiinnitetty enemmän huomiota kuin Pohjois-Suomessa.
Julkisivu ei saa muuttua
Yksi tornisairaalan suurimpia muutoksia energiansäästön kannalta on kaksoisjulkisivu, joka on kompromissi asemakaavalla suojellun julkisivun ja paremman lämmöneristyksen välillä. Myös ilmanvaihtojärjestelmä uusitaan.
Maalämmön vaatima 80 kaivon putkisto rakennetaan Meilahden sairaala-alueella rakenteilla oleviin pysäköintilaitos- ja huoltopihatiloihin. Sairaalan valaistus uusitaan niin, että led-valoja käytetään muun muassa WC-tiloissa. Valaistusjärjestelmään tulee myös läsnäolotunnistimia ja aikaohjausta.
Katolle asennettavat aurinkolämpökerääjät tuottavat lämpöä sairaalan märkätilojen lattialämmitykseen.
- Ehdotin, että aurinkopaneeli olisi laitettu koko seinään, mutta se olisi ollut liian kallis, Mirja Virta toteaa.
Tornisairaalan remontti valmistuu vuonna 2014, ja sen kokonaiskustannukset ovat noin 95 miljoonaa euroa.