HUS:n lääkärien sivutoimet yleisiä, mutta tuntimäärät pieniä
HUS aikoo ottaa lääkäriensä sivutoimiluvat tarkempaan harkintaan. Lääkäriliiton kyselyssä lääkärit näkevät sivutoimista koituvan usein hyötyä myös virkatyönantajalle.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri aikoo kiristää sivutoimilupien ja sivutoimi-ilmoitusten hyväksymistä. Piiri pyysi viime vuoden lopulla työoikeuden professorilta Seppo Koskiselta lausunnon sivutoimien laillisuudesta. Tältä pohjalta laadittu toimitusjohtaja Aki Lindénin muistio oli piirin hallituksen käsittelyssä maaliskuun lopulla.
- HUS:n käytäntö tähän mennessä on ollut varsin väljä, mutta terveyspalvelumarkkinoiden muuttuminen vaikuttaa väistämättä myös lääkärien asemaan yhteiskunnassa, perustelee ohjeiden uusimistarvetta hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen HUS:sta.
Lehtonen ei usko, että sivutöitä lähivuosina kielletään kokonaan, mutta sivutoimilupien myöntämistä ja ilmoitusvelvollisuutta harkitaan ja valvotaan jatkossa nykyistä tarkemmin.
- Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissähän sivutoimet käsittelee piirin hallituksen alainen jaosto, jossa on myös poliittinen edustus, huomauttaa Lehtonen.
Samantyyppistä mallia ollaan tuomassa HUS:iinkin.
Lindénin muistion mukaan sivutöiden määrä rajattaisiin kokoaikaisilla lääkäreillä korkeintaan kymmeneen tuntiin viikossa. Suurimmalle osalle aikaraja ei tuota ongelmia.
Lääkäriliiton huhtikuun alussa tekemän kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa HUS:n lääkäreistä tekee sivutoimisia töitä. Määrät jäävät kuitenkin keskimäärin vain noin kuuteen tuntiin viikossa.
- Halusimme kuulla HUS:n lääkärien näkemyksen sivutoimista ja saada ajantasaista tietoa sivutöiden todellisista määristä. Lääkärien ääni on jäänyt toistaiseksi keskustelussa syrjään, kertoo kyselyn taustoista Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm.
Lisäturvaa pätkätyöhön, työuran jatkoa eläkevuosiin
Lääkäriliiton kyselyyn vastanneet 716 lääkäriä mainitsevat sivutoimiin monenlaisia syitä. Valtaosalla toki yhtenä syynä ovat lisäansiot, ja niiden merkitys korostuu etenkin erikoistuvilla lääkäreillä.
Moni vastanneista erikoistuvista tai vastikään erikoistuneista lääkäreistä valittaa pätkätyön epävarmuutta. Virkasuhteita on saatettu tehdä pätkissä jopa kymmenkunta vuotta.
"Osa lääkäreistä työskentelee virkapohjien vähyyden takia osa-aikaisena, eli virkapohjia jaetaan. Tämä mahdollistaa työskentelyn sivutoimisesti silloin, kun ei ole ns. virkatöissä."
Osa nuoremmista vastaajista kertoo olevansa huolissaan työn jatkuvuudesta. Siksikin jalkaa on syytä pitää ovenraossa joko yksityisvastaanotolla tai toisessa sairaalassa.
Lisäansioita arvostavat myös vanhemmat lääkärit, mutta heillä korostuu myös halu pitää huolta pitkistä potilassuhteista privaattipuolella.
"Lääkärin ammattiin vapaus kuuluu, myös vapaus tehdä eri muodoissa ja työnkuvissa työtä, ja työ koituu potilaiden parhaaksi."
Iäkkäitä HUS:n lääkäreitä näyttää huolettavan myös eläkkeelle siirtyminen. Voidakseen jatkaa lääkärin töitä on syytä luoda työ- ja potilassuhteita yksityissektorilla hyvissä ajoin ennen eläkeikää.
Ammatillista kehittymistä ja muiden kouluttamista
HUS:iin on keskitetty monia harvinaisten sairauksien hoitoja, ja sieltä löytyy erikoisosaajia, joita ei ole muualla maassa ehkä lainkaan. Kokemuksen kartuttaminen muualla on joillakin suppeilla erikoisaloilla välttämätöntä.
"Käyn tarpeen mukaan tekemässä oman pienen erikoisalani konsultaatioleikkauksia tai poliklinikoita muissa yliopistosairaaloissa tai keskussairaaloissa. Mielestäni se on hyvää potilashoitoa, koska hoito voidaan antaa kotipaikalla. Se, että minut kutsutaan tekemään harvinaisia leikkauksia, on hyödyksi ammattitaidolleni, jota HYKS puolestaan hyödyntää."
Monista vastauksista käy ilmi, ettei lääkäri ole ainut sivutoimista hyötyjä. Harvinaisia toimenpiteitä tekevä lääkäri myös kouluttaa muiden sairaaloiden kollegoita. Kaikille osapuolille hyödylliseksi sivutoimeksi mainitaan myös tutkimus- ja opetustyö.
"Lääkärit käyvät omalla kustannuksellaan koulutuksissa ja järjestävät niitä sekä sen lisäksi kouluttavat muuta henkilökuntaa. Jos kaikesta tästä ilmaisesta työstä HYKS joutuisi maksamaan palkkaa, HYKS romahtaisi."
Noin kolmasosa HUS:n lääkäreistä ei ole kuluneen vuoden aikana työskennellyt sivutoimisesti lainkaan. Joku toteaa, ettei ole aikaa. Osa kokee joutuvansa välikäteen tai eturistiriitaan, jos menisi privaattiin. Moni myös kaipaa selkeyttä sivutyön ehtoihin.
"Mielestäni virkasuhteessa olevien lääkärien sivutöitä pitää käsitellä uudelleen ja tarkentaa pelisääntöjä vastaamaan myös muiden ammattiryhmien vastaavia. Mielestäni lääkärien sivutöiden tulee olla varsin läpinäkyviä ja näihin tulee suhtautua samalla tavalla kuin kilpailevaan toimintaan muiden ammattiryhmien kohdalla." n
Lainaukset lääkärien vastauksista Lääkäriliiton kyselyyn huhtikuussa 2014.
➤ Ks. myös s. 1338
Lääkärit kritisoivat kilpailevan sivutyön määrittelyä
Toimitusjohtaja Aki Lindénin muistiossa todetaan, että perinteinen yksityispraktiikka ei ole kilpailevaa toimintaa, paitsi "siinä tapauksessa, jos vastaanoton sisältönsä puolesta tulisi kuulua HUS:n lakisääteisiin palveluihin ja yksityisen toiminnan laajamittainen harjoittaminen ilmeisesti haittaa HUS:n virkamiehelle kuuluvaa velvollisuutta kehittää aktiivisesti HUS:n omaa palvelutoimintaa."
Monia Lääkäriliiton kyselyyn vastanneita lääkäreitä arveluttaa kilpailevan sivutyön määrittely.
"Periaatteessa työntekijän pitäisi voida tehdä vapaa-ajallaan mitä haluaa, kunhan tulee työkuntoisena päätoimen työpaikalleen. Nyt uusissa linjauksissa kilpailevan toiminnan määritelmä vaikuttaa liian tiukalta, sillä eihän HUS selviytyisi potilasmäärästä, joka julkiselle puolelle valuisi, jos kaikki privaattitoiminta ajettaisiin alas."
HUS:n johdon katse tarkentui sivutoimilupiin Helsinki Hospitalin perustamisen aikoihin. Osa vastaajista ei puolestaan katso hyvällä viime vuonna aloittaneen, HUS:n omistaman Hyksin Oy:n toimintaa.
"Hyksin Oy toiminta on epäoikeudenmukaista henkilöstöryhmien kesken. Esimerkiksi radiologit joutuvat lausumaan kuvat virkatyönä, kirurgit taas saavat tuntuvan korvauksen. Onko tasa-arvoista? Entä hoitohenkilökunta? Osallistujat eivät joudu itse investoimaan laitteisiin ynnä muuhun, kuten oikeasti privaatista toimivat, tosi epäoikeudenmukaista! Kateutta taitaa olla ilmassa!"