Huojunta paljastaa väsymyksen
Kehitteillä olevalla väsymysanturilla voitaisiin mitata esimerkiksi lääkärien työkuntoa pitkissä päivystyksissä.
Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella kehitetään anturia, jolla voidaan mitata väsymystä. Idea on yksinkertainen: koehenkilö seisoo tasapainolevyllä kädet puuskassa ja katsoo yhteen pisteeseen. Hänen huojuntansa piirtyy tutkijan tietokoneelle käyröiksi.
Professori Edward Hæggströmin mukaan mittauslaitteen avulla voidaan kertoa muutaman tunnin tarkkuudella, kuinka kauan ihminen on ollut nukkumatta. Kun ihminen väsyy, huojunta voimistuu ja lihasreaktiot hidastuvat.
– Yksiselitteistä määritelmää väsymykselle ei ole, mutta olemme kehittäneet hyvin tarkan mittarin, joka kuvaa väsymyksen aiheuttaman huojunnan frekvenssiä ja nopeutta.
Menetelmää on kehitetty yli kymmenen vuotta. Tutkimuksen lääkärijäsenenä on toiminut korva-, nenä- ja kurkkutautien professori, TAYS:n ylilääkäri Ilmari Pyykkö.
Pyykkö on tutkinut tasapainolaudan avulla huimauspotilaita ja ikääntyviä ihmisiä.
– Väsymyksen ja tasapainon mekanismi on vähän sama kuin ikääntymisen ja tasapainon heikkenemisen yhteys. Väsymyksessä muutokset vain tapahtuvat nopeammin.
Väsymysanturista voisi Pyykön mukaan olla hyötyä potilastyössä. Sen avulla voitaisiin testata esimerkiksi leikkausten jälkeistä toipumista tai ennustaa vanhusten kaatumisherkkyyttä.
Laitetta on jo testattu esimerkiksi taksinkuljettajilla ja poliiseilla. Myös lääkärien työkuntoa pitkissä päivystyksissä voitaisiin mitata, Pyykkö arvioi.
Loppuvuoden aikana fysiikan laitoksella aloitetaan testit, joissa koehenkilöt voivat itse mitata väsymystään.
Hæggström uskoo, että tutkimusryhmän laitteessa on potentiaalia kaupalliseksi sovellukseksi.
– Mittaus on objektiivinen ja tulokset toistettavissa. Lautaa on vaikea huijata, mittaus on nopea ja koehenkilöt suhtautuvat laitteeseen positiivisesti. Laitteen hinnaksi tulisi muutama sata euroa.
Minttu-Maaria Partanen
Kuva: Panthermedia