HPV-testi on syrjäyttämässä perinteisen papakokeen
Enemmistö kohdunkaulasyövän seulonnoista tehdään jo HPV-testillä.
HPV-testin käyttö kohdunkaulasyövän seulonnassa on yleistynyt nopeasti Suomessa, kertoo Syöpäjärjestöt.
Vuonna 2018 suurimmalta osalta kohdunkaulasyövän seulontaohjelmaan osallistuneista naisista otettiin papakoe, mutta jo seuraavana vuonna kuudelta kymmenestä otettiin ensisijaisena testinä HPV-testi.
Seulontaohjelmassa tehtyjen löydösten lukumäärä oli aiempia vuosia huomattavasti suurempi. Kohdunkaulasyövän seulonnassa todettiin vuonna 2019 kaikkiaan 49 kohdunkaulasyöpää ja 1 024 esiastetta. Esiasteita todettiin yli 80 prosenttia enemmän kuin viisi vuotta aiemmin, ja myös kohdunkaulasyöpien määrä oli poikkeuksellisen suuri.
– Vakavien löydösmäärien kasvu viittaa ennen muuta siihen, että HPV-testin avulla kohdunkaulasyöpiä löydetään papakoetta varhaisemmin. Myös kohdunkaulasyöpien riski on voinut kasvaa joissakin seulontaohjelman kohteena olevissa ikäryhmissä, epidemiologinen tutkija Maiju Pankakoski Suomen Syöpärekisteristä sanoo tiedotteessa.
– Kohdunkaulasyöpiä ehkäisevä seulontaohjelma on ollut Suomessa erittäin tehokas. Perinteiseen papakokeeseen perustuneella seulonnalla on estetty neljä viidestä kehittyvästä kohdunkaulasyövästä. HPV-testi on papakoetta selvästi herkempi, joten sen avulla seulonnan syöpää ehkäisevää vaikutusta on yhä mahdollista parantaa, tutkimusjohtaja Ahti Anttila Suomen Syöpärekisteristä toteaa tiedotteessa.
Hyötyjä ja haittoja vielä selvennettävä
HPV-testin käytön haasteena on kuitenkin erottaa eteneviin esiasteisiin ja syöpään johtavat HPV-infektiot vaarattomien ja ohimenevien joukosta. Ohimenevien infektioiden diagnosointi ja jatkotutkimukset kuormittavat testattuja naisia ja aiheuttavat turhia kustannuksia terveydenhuollolle.
HPV-seulontaa tehdään pääasiassa vain 30 vuotta täyttäneille naisille, sillä sitä nuoremmilla esiintyvien vaarattomien HPV-infektioiden paljous aiheuttaisi merkittävästi ylidiagnostiikkaa. HPV-seulonnassa havaitaan silti papakokeeseen perustuvaa seulontaa enemmän niin sanottuja vääriä positiivisia seulontatestituloksia. HPV-seulonta poikii myös enemmän jatkotutkimuslähetteitä ja esiastehoitoja.
Suurentunut lähete- ja löydösmäärä tuleekin suhteuttaa HPV-seulonnan mahdollisiin hyötyihin, kuten kohdunkaulasyöpiä ehkäisevään lisävaikutukseen. HPV-seulonnan hyötyjä ja haittoja on tärkeää yhä selventää pitkäjänteisellä tutkimuksella.