Hoitotulostavoitteisiin matkaa
Suomessa diabeteksen hoidon taso on kansainvälisesti varsin hyvä, mutta tuloksissa on parantamisen varaa paljonkin, todetaan DEHKO-ohjelmassa. Vallen ym. vuonna 1997 julkaiseman selvityksen mukaan (Duodecim 19/97) vain neljäsosalla tyypin 1 diabeetikoista hoitotasapaino on hyvä (HbA1c < 7,5 %) ja tyypin 2 diabeetikoista harvemmalla kuin joka kymmenennellä (HbA1c < 6,0 %). Huonossa tai jopa hälyttävän huonossa hoitotasapainossa on tyypin 1 diabeetikoista puolet (HbA1c >= 8,6 %), tyypin 2 diabeetikoista vieläkin useampi (HbA1c > 8,0 %).
Ohjelmassa asetetaan seuraavat hoitotulostavoitteet vuoteen 2010 mennessä:
, Vähintään 50 %:lla sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikoista hoitotasapaino on hyvä ja vähintään 30 %:lla kohtuullinen.
, Diabeetikoiden sydän- ja verisuonisairastuvuus vähenee vähintään kolmanneksella.
, Diabetekseen liittyvien lisäsairauksien esiintyvyys vähenee niin, että jalkojen amputaatiot vähenevät puoleen ja silmän verkkokalvosairaudet ja munuaistauti vähintään kolmanneksella.
Hoidonohjausta ja omaseurantaa on tehostettava verensokerin pitämiseksi kurissa, sillä se on diabetekseen liittyvien lisäsairauksien tärkeä ehkäisykeino. Sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä korostuvat vaaratekijöiden hoito sekä lääkkein että lääkkeettömin keinoin.