Hoitojärjestelmä tukehtuu korvaushoitopotilaisiin Karvosen 200 asiakastakin vaativat kiireesti hoitoa
- Arviolta 1 800 huumeidenkäyttäjää on vailla korvaushoitoa, johon he haluavat ja johon heillä olisi oikeus, sanoo päihdelääketieteen professori Mikko Salaspuro Helsingin yliopistosta.
Kun sosiaali- ja terveysministeriö päätti viime kesänä korvaushoidon suosituksista, palveluverkoston riittämättömyys tiedettiin. Kentälle luvattiin koulutusta, mutta talven aikana huumetilanne räjähti käsiin.
Myös hoitohenkilökunnan asenteissa on vielä parantamisen varaa. Esimerkiksi Helsingissä on hoitoyksiköitä, joissa ei haluta aloittaa korvaushoitoa.
- Meillä Suomessa on vielä virallisena tavoitteena täydellinen huumeettomuus sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla, huomauttaa Salaspuro. Korvaus- ja ylläpitohoidot katsotaan luopumiseksi tästä ylevästä tavoitteesta.
- Kuitenkin tiedetään, että vuosien kuluessa osa korvaushoidossa olevista ihmisistä saa elämänsä sellaiselle tolalle, että he pystyvät aloittamaan todellisen vierotushoidon myös korvaavista lääkkeistä, toteaa A-klinikkasäätiön päihdelääkäri Rauno Mäkelä.
- Pitää myös muistaa, että on olemassa muitakin sairauksia, joista ihminen ei parane. Joutuuhan diabeetikkokin elämään loppuelämänsä lääkkeiden varassa, Mäkelä vertaa.
Mikko Salaspuro törmää myös asenteisiin, ettei korvaushoidon tarvitsekaan olla helposti saatavilla. Joidenkin mielestä kun hyvä huumehoito vain houkuttelee huumeidenkäyttöön.
- Lääkärinä en voi hyväksyä tätä syyksi olla tarjoamatta riittävästi hoitoa! Nythän tiedetään, että suuri osa huumekorvaushoidon asiakkaista pystyy lääkkeen turvin elämään normaalia elämää, käymään töissä ja opiskelemaan. Ne ovat juuri asioita, jotka kannattelevat häntä ja auttavat mahdollisesti aikanaan luopumaan myös korvaavasta lääkkeestä, Salaspuro muistuttaa.
Entisten korvaushoitojonossa olevien huumeidenkäyttäjien päälle tulevat nyt vielä pari sataa Pentti Karvosen asiakasta, joiden Subutexin saanti on ehtynyt. Heistäkin iso osa on elänyt lääkkeen avulla tavallista elämää. Nyt vaarassa on työ- ja opiskelupaikan menetys ja retkahdus rikoksiin.
Asiasta pidettiin viime viikolla kriisipalaveri. A-klinikkasäätiössä on odoteltu toimeksiantoa, ja suunnitelmia on Rauno Mäkelän mukaan jo tehty hoidon pikaiseksi aloittamiseksi laillisessa järjestelmässä.