Henki- ja eläkevakuutusyhtiöt tukevat sepelvaltimotaudin tutkimusta
Henki- ja eläkevakuutusyhtiöiden 800 000 markan lääketieteen tutkimussopimus on myönnetty tänä vuonna kolesterolitutkimukseen. Professori Petri Kovasen ja dosentti Mika Ala-Korpelan johdolla Wihurin tutkimuslaitoksessa työskentelevä tutkimusryhmä on keskittynyt selvittämään, miksi kolesterolipallot kiinnittyvät sepelvaltimon seinämään rasvaa sisältäväksi plakiksi, joka revetessään voi aiheuttaa sydäninfarktin.
Tutkimusryhmä on päätynyt fuusioteoriaan: entsyymit tuhoavat kolesterolipallojen suojakalvoa, jonka seurauksena pallojen ytimet sulautuvat yhteen ja kolesterolipatti alkaa kehittyä. Kasvaessaan kolesterolipatit tarttuvat entistä tiukemmin verisuonen seinämään. Solut puolestaan voivat reagoida kasaantuvaan ylimääräiseen kolesterolimassaan kiihdyttämällä haitallisten entsyymien eritystä. Tämän noidankehän katkaisemiseksi on tärkeä oppia ymmärtämään kolesterolipallojen muuntuminen ja fuusioituminen molekyylitasolla.
Henki- ja eläkevakuutusyhtiöt ovat tehneet vuodesta 1969 alkaen tutkimussopimuksen jonkun lääketieteellisen tutkijaryhmän kanssa. Kaikkiaan vakuutusala on ohjannut lääketieteen käyttöön tänä aikana noin 25 miljoonaa markkaa. Vakuutusala on tukenut niin perustutkimusta kuin soveltavaa kliinistä tutkimusta.