Ajan­kohtai­sta

GSM1800-puhelimista ei merkittäviä häiriöitä

Työterveyslaitos ja Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus tekivät yhteistyössä tutkimuksen matkapuhelimien käytön vaikutuksista Helsingin Marian sairaalan laitekantaan. Hankkeeseen osallistuivat myös Helsingin sairaanhoitopiiri ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan lääkintätekniikan keskus.

Potilasturvallisuus ja akuuttia hoitoa vaativat toimenpiteet sairaaloissa edellyttävät henkilöstön nopeaa ja jatkuvaa tavoitettavuutta. Perinteisesti sairaaloissa on ollut käytössä henkilökunnan hakulaitteet, joilla voidaan välittää vain suppea määrä informaatiota. Hakulaitteiden rajoituksena on se, että niiden toiminta-alue ulottuu vain sairaalan alueelle. Henkilökunnan kannalta helpoin ratkaisu ongelmaan olisi henkilökohtaisen matkapuhelimen käyttö. Epäilyt matkapuhelinten mahdollisesti aiheuttamista laitehäiriöistä ja vaaratilanteista potilaille ovat olleet syynä niiden käytön kieltoon sairaaloissa.

GSM1800-puhelimet eivät aiheuttaneet merkittävästi häiriöitä, joten niiden käyttöä voidaan pitää pääsääntöisesti turvallisena sairaalatiloissa. Sen sijaan GSM900-puhelimia suositellaan käytettäviksi vain rajoitetulla alueella, jossa ei ole herkästi häiriytyviä laitteita. Nykyisin käytössä olevat GSM1800-puhelimet ovat yleensä kaksitaajuuspuhelimia, jotka lähettävät satunnaisesti joko 1800 MHz:n tai 900 MHz:n taajuutta, ellei puhelimeen ole asennettu vain 1800 MHz -korttia. Tämän vuoksi myös kaksitaajuuspuhelinten käytössä tulee noudattaa GSM900-puhelimille annettuja turvaohjeita, jos lähetystaajuudesta ei ole varmuutta.

NMT900-puhelin aiheutti hieman vähemmän häiriöitä kuin GSM900-puhelin. Kuitenkin myös NMT900-puhelimen käyttö sairaaloissa voi aiheuttaa häiriötoimintoja hoitolaitteissa, joten niiden kohdalla tulee pääasiassa noudattaa samaa käytäntöä kuin GSM900-puhelinten kanssa. Vakavimmat häiriöt laitteissa aiheutuivat TETRA380-verkon VIRVE-puhelimesta. Niiden käyttö sairaalaympäristössä tulisi sallia vain tarkoin rajatuilla kulkuväylillä. Lähetystilassa olevan puhelimen aiheuttamat häiriöt saattavat aiheuttaa hengenvaarallisia tilanteita potilaan elintoimintojen kannalta kriittisissä laitteissa, kuten defibrillaattoreissa ja respiraattoreissa. Henkilökunnan tekemässä häiriöseurannassa Marian sairaalassa GSM900- ja GSM1800-puhelimet eivät aiheuttaneet yhtään merkittävää häiriötilannetta kuuden kuukauden aikana. Toisaalta matkapuhelinten tukiasemat sijaitsevat erittäin lähellä Marian sairaalaa, joten puhelinten lähetystehot ja siten laitteisiin kohdistuneet häiriökentät olivat todennäköisesti hyvin pieniä puhelun aikana. Sairaalahenkilöstön mielestä matkapuhelinten käyttö sairaalassa seurantajakson aikana helpotti tiedonvälitystä hoitotyössä.

Tutkimuksen perusteella GSM1800-tyyppisten matkapuhelinten käyttöä voidaan pitää turvallisena edellyttäen, että käyttäjät ovat tietoisia matkapuhelinten mahdollisesti aiheuttamista häiriöistä. Kuitenkin henkilöstön, jolle matkapuhelimien käyttö on sallittua, tulisi tarkkailla hoitolaitteiden toimintaa ja raportoida epäillyistä häiriötilanteista. GSM900- ja NMT900-puhelimilla voi olla merkittäviä häiritseviä vaikutuksia, ja niiden käyttö on arvioitava kussakin paikassa erikseen. Turvallisia toimintoja tai tai alueita määriteltäessä tulee ottaa huomioon alueen kentän voimakkuus, joka riippuu tukiaseman etäisyydestä ja asetuksista. Pääsääntöisesti matkapuhelimien lähetysteho ja siten riski saada aikaan laitehäiriöitä on sitä pienempi, mitä lähempänä sairaalaa puhelimen tukiasema sijaitsee.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030