Globaali iskemia kertoo suuresta vaarasta
Ilman ST-nousua ilmenevään sepelvaltimotautikohtaukseen liittyy kohonnut lyhyen aikavälin kuolemanriski.
Ilman ST-nousua ilmenevään sepelvaltimotautikohtaukseen liittyy kohonnut lyhyen aikavälin kuolemanriski, todetaan LL Kjell Nikuksen väitöstutkimuksessa.
Erityisen suuressa vaarassa olivat tutkimuksen mukaan ne potilaat, joiden EKG:ssa havaittiin globaalin iskemian (sirkumferentiellin subendokardiaalisen iskemian, SSI) tunnusomainen löydös: ST-välin lasku sekä negatiivinen T-aalto kytkennöissä V4–V5 yhdistettynä ST-nousuun kytkennässä aVR. Vuoden sisällä joka toisen SSI-potilaan kohdalle osui merkittävä kliininen päätetapahtuma: kuolema, uusintainfarkti, epävakaa angina pectoris, elvytys tai aivoverenkiertohäiriö.
– Jos potilaalla on SSI-löydös, hän tarvitsee usein sepelvaltimotaudin varjoainekuvauksen tavanomaista kiireellisemmällä aikataululla, Nikus sanoo.
– Hoidon alusta lähtien olisi syytä varautua lähettämään potilas sairaalaan välitöntä invasiivista selvittelyä varten.
Potilas ohjataan päivystykselliseen tai kiireelliseen ohitusleikkaukseen, jos angiografialöydös antaa siihen aihetta. Koska ohitusleikkauksen todennäköisyys on suuri, vuotovaaraa lisäävien antitromboottisten lääkkeiden käyttöä tulisi harkita tarkoin.
Nikuksen mukaan globaaliin iskemiaan viittaava EKG voi johtaa harhaan, jos syke on nopea, kuten eteisvärinässä, tai jos EKG:ssa on vasemman kammion hypertrofiaan viittaavia muutoksia. Tällöin vertailu-EKG:n merkitys korostuu.
Esimerkki globaalin iskemian EKG-kuvasta täällä.
Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia