Ajan­kohtai­sta

Globaali iskemia kertoo suuresta vaarasta

Ilman ST-nousua ilmenevään sepel­valtimotautikohtaukseen liittyy ­kohonnut lyhyen aikavälin kuoleman­riski.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_sy_rytmitsolmussa.jpg

Ilman ST-nousua ilmenevään sepel­valtimotautikohtaukseen liittyy ­kohonnut lyhyen aikavälin kuoleman­riski, todetaan LL Kjell Nikuksen väitöstutkimuksessa.

Erityisen suuressa vaarassa olivat tutkimuksen mukaan ne potilaat, joiden EKG:ssa havaittiin globaalin iskemian (sirkumferentiellin subendokardiaalisen iskemian, SSI) tunnusomainen löydös: ST-välin lasku sekä negatiivinen T-aalto kytkennöissä V4–V5 yhdistettynä ST-nousuun kytkennässä aVR. Vuoden sisällä joka toisen SSI-potilaan kohdalle osui merkittävä kliininen päätetapahtuma: kuolema, uusintainfarkti, epävakaa angina pectoris, elvytys tai aivoverenkiertohäiriö.

– Jos potilaalla on SSI-löydös, hän tarvitsee usein sepelvaltimotaudin varjoainekuvauksen tavanomaista kiireellisemmällä aikataululla, Nikus sanoo.

– Hoidon alusta lähtien olisi syytä varautua lähettämään potilas sairaalaan välitöntä invasiivista selvittelyä varten.

Potilas ohjataan päivystykselliseen tai kiireelliseen ohitusleikkaukseen, 
jos angiografialöydös antaa siihen aihetta. Koska ohitusleikkauksen ­todennäköisyys on suuri, vuotovaaraa ­lisäävien antitromboottisten lääkkeiden käyttöä tulisi harkita tarkoin.

Nikuksen mukaan globaaliin ­iskemiaan viittaava EKG voi johtaa harhaan, jos syke on nopea, kuten eteisvärinässä, tai jos EKG:ssa on vasemman kammion hypertrofiaan viittaavia muutoksia. Tällöin vertailu-EKG:n merkitys korostuu.

Esimerkki globaalin iskemian EKG-kuvasta täällä.

Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030