Geenissä väkivaltarikollisuuden taustaa?
Väkivaltarikollisten vaarallisuuden arviointia saattaa tulevaisuudessa tarkentaa persoonallisuushäiriöiden, lapsuusympäristön ja alkoholinkulutuksen kartoituksen lisäksi monoamiinioksidaasi A (MAOA) -genotyypin määritys.
MAOA-genotyypillä on vaikutusta siihen, miten alkoholin kulutus ja ikä ennustavat uusintaväkivaltaa. Tutkimuksessa miehillä, joilla oli korkean aktiviteetin MAOA-genotyyppi, alkoholin käyttö vaikutti uusintaväkivaltaan sitä lisäävästi ja ikääntyminen sitä vähentävästi. Matalan MAOA-aktiviteetin henkilöissä alkoholi ja ikä eivät vaikuttaneet uusintaväkivaltariskiin.
Väitöstutkija Roope Tikkanen selvitti väkivaltarikoksiin syyllistyneiden miesten uusintaväkivallan ja kuolleisuuden riskitekijöitä vuosina 1990-1998 kerätystä tutkimusaineistosta. Analyyseissä käytettiin riskitekijöinä antisosiaalista persoonallisuushäiriötä (ASPD), epävakaata persoonallisuushäiriötä (BPD), niiden samanaikaista esiintyvyyttä sekä lapsuuden kielteisiä olosuhteita, alkoholin kulutusta, ikää ja MAOA-genotyyppiä.
Riskianalyysien lisäksi arvioitiin temperamenttia. Väkivaltarikollisille oli tyypillistä korkea virikehakuisuus, impulsiivisuus ja kaoottisuus, korkea ahdistuneisuus ja matala sosiaalistuminen, mikä vastaa määritelmää räjähdysalttiista persoonallisuudesta.
- Uusintaväkivallan ja kuolleisuuden riskit kasaantuvat selviin väkivaltarikollisten alaryhmiin. Vaikeiden persoonallisuushäiriöiden diagnosointi, lapsuusympäristön arviointi, alkoholinkulutuksen kartoitus ja MAOA-genotyypin määritys saattavat tulevaisuudessa olla uusintaväkivaltaa ja kuolleisuutta ehkäiseviä sekä vaarallisuusarvioita tarkentavia keinoja, Tikkanen toteaa.
LL Roope Tikkasen väitöskirja "Predictors of violent reconvictions and mortality among impulsive alcoholic violent offenders: A prospective study" tarkastetaan 25.9. Helsingin yliopistossa.