Ajan­kohtai­sta

Fotodynaaminen hoito estää syövän leviämistä

Suomalaistutkimuksen mukaan syöpäkasvaimen yhteydessä olevien imusuonten ja niiden kuljettamien syöpäsolujen tuhoaminen fotodynaamisella hoidolla estää etäpesäkkeiden syntymistä ja vähentää syövän uusiutumista.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/syopasolu_Pixmac000065124915.jpg

Suomalaistutkimuksen mukaan syöpäkasvaimen yhteydessä olevien imusuonten ja niiden kuljettamien syöpäsolujen tuhoaminen fotodynaamisella hoidolla estää etäpesäkkeiden syntymistä ja vähentää syövän uusiutumista.

Fotodynaamisessa hoidossa (PDT) kohdekudokseen annostellaan valolle herkistävää lääkeainetta. Kudosta valotetaan tietyn ajan kuluttua matalaenergisellä laserilla. Valo aiheuttaa lääkkeen herkistämissä kohdesoluissa reaktion, joka johtaa solun kuolemaan.

Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa käytettiin hiiriä, joihin istutettiin melanooma- ja keuhkosyöpäsoluja. Kun emokasvain oli kehittynyt ja käynnistänyt imusuonien kasvun, tutkijat havaitsivat näiden uudissuonten sisällä liikkuvia syöpäsoluja sekä pieniä syöpäsoluista koostuvia rykelmiä. Uusiutunutta melanoomaa sairastavan potilaan kudosnäytteiden tutkiminen vahvisti havainnon – myös potilasnäytteiden uusista imusuonista löytyi liikkuvia syöpäsoluja ja pesäkkeitä.

Seuraavaksi tutkijat selvittivät, voisiko syöpäkasvaimeen yhteydessä olevat imusuonet sekä niiden sisältämät syöpäsolut tuhota fotodynaamisella hoidolla. He käyttivät valolle herkistävää verteporfiinia ja infrapunalaseria. Hoidon seurauksena imusuonet kutistuivat, niiden rakenne rikkoutui ja ne alkoivat vuotaa.

Eläinmalleissa tehdyt lisätutkimukset osoittivat, että kun syöpäkasvaimen ja imusolmukkeiden kirurgiseen poistoon liitettiin PDT-hoito, syöpäkasvainten uusiutuminen väheni huomattavasti pelkkää leikkaushoitoon verrattuna.

Vanha menetelmä uudessa käytössä

Tutkija Tuomas Tammela, yksi tutkimuksen tekijöistä, arvioi Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan, ettei fotodynaaminen hoito voi missään tapauksessa korvata syövän kirurgista hoitoa, mutta leikkaushoitoon yhdistettynä se voisi merkittävästi vähentää syövän uusiutumista. Hoito olisi luultavasti myös suhteellisen helppo saada käyttöön.

– Sekä käyttämämme lääke että fotodynaamisen hoidon periaate ovat jo vakiintuneessa käytössä silmäsairauksien puolella.

Samaa menetelmää käytetään estämään silmänpohjan ikärappeumaan liittyvää verisuonten liikakasvua.

Kari Alitalon laboratoriossa Meilahden kampuksella työskentelevä Tammela sanoo, että nyt tehdyt löydökset ovat uusia ja jännittäviä, koska tähän asti ei ole juurikaan kiinnitetty huomiota niihin syöpäsoluihin, jotka ovat matkalla muodostamaan etäpesäkkeitä.

– Tämä tutkimus valaisee näiden solujen merkitystä syövän uusiutumisessa ja osoittaa mahdollisia hyötyjä, joita niiden tuhoamisella saavutettaisiin.

Tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -lehdessä.

Kuva: Sebastian Kaulitzki/Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030