Ajan­kohtai­sta

Fimea selvittää näkemyksiä biologisten lääkkeiden lääkevaihdosta

Kansainvälinen kiinnostus biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa kohtaan on herännyt.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Fimea selvittää lääkealan toimijoiden näkemyksiä biologisten lääkkeiden lääkevaihdosta. Käynnistettävän selvityksen tavoitteena on saada laaja lääkealan näkemys biologisten lääkkeiden mahdolliseen lääkevaihtoon liittyvistä seikoista, erityisesti lääkitysturvallisuuden varmistamisen näkökulmasta.

Suomessa ja valtaosassa EU-maista biosimilaarit ja niiden biologiset alkuperäislääkkeet eivät toistaiseksi kuulu apteekeissa toteutuvan lääkevaihdon piiriin. Kansainvälinen kiinnostus biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa kohtaan on kuitenkin herännyt, mutta keinot lääkevaihdon turvalliseksi toteuttamiseksi ovat vielä kartoittamatta.

Biologisiin lääkkeisiin liittyy suuria ja yhä kasvavia kustannuksia. Biosimilaarien tulo kauppaan ja käyttöönotto käynnistää biologisten valmisteiden välisen hintakilpailun, tasapainottaa kustannuskasvua ja pienentää julkisen talouden kestävyysvajetta ilman, että lääkehoitojen vaikuttavuus kärsii.

Lue myös

Biosimilaarien käyttöönotto avohoidossa on jäänyt vähäiseksi

Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelmassa on pohdittu keinoja avohoidossa käytettävien, edullisempien biologisten lääkkeiden määräämisen tukemiseen. Lisäksi on toteutettu sekä informaatio- että säädösohjausta.

Kokemusten mukaan biosimilaarien käyttöönotto avohoidossa on kuitenkin jäänyt vähäiseksi. Lisäksi biosimilaareja tuodaan Suomessa kauppaan hitaasti verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Selvityksessä haastatellaan lääkealan toimijoita ja tutustutaan muissa Euroopan maissa toteutettuihin toimintamalleihin. Toimijoiden haastattelut on tarkoitus toteuttaa syksyllä.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030