Fimea patistaa havaitsemaan Astra Zenecan koronarokotteen aiheuttamia hyytymishäiriöitä
Taustalla on Euroopan lääkeviraston tuore ohjeistus.
Fimea muistuttaa tiedotteessa terveydenhuollon ammattilaisia Astra Zenecan Vaxzevria-koronavirusrokotteen aiheuttaman hyytymishäiriön havaitsemisesta ja hoitamisesta.
Rokote on aiheuttanut hyvin harvinaisena komplikaationa TTS-hyytymishäiriön (Thrombosis and Thrombosytopenia Syndrome), jossa esiintyy sekä verihyytymän että verihiutaleiden vähäisyyden yhdistelmä.
Häiriössä sekä laskimoiden (sinustromboosi ja suoliston alue) että valtimoiden verisuonitukokset ovat mahdollisia.
Hyytymishäiriön esiintyvyyden on maailmanlaajuisesti arvioitu olevan 1/50 000 rokotettua alle 50-vuotiailla henkilöillä.
Se esiintyy tyypillisesti 5-30 vuorokauden kuluessa rokotuksesta. Sen mekanismina on vasta-aineiden aiheuttama trombosytopenia.
Fimean muistutuksen taustalla on Euroopan lääkeviraston EMAn ohjeistus. Ohje koskee myös Janssenin rokotetta, mutta sitä ei ole otettu Suomessa käyttöön.
HUS koosti ohjeen
Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri HUS on tehnyt ohjeen hyytymishäiriön havaitsemisesta ja hoitamisesta. Ohje perustuu ISTH:n (International Society on Thrombosis and Haemostasis) suositukseen, jota myös EMA ohjeistaa käyttämään.
Sinustromboosin oire on poikkeava, pitkäkestoinen ja paheneva päänsärky. Päänsärky voi johtua rokotteesta 1-3 päivää. Jos se jatkuu pidempään tai alkaa uudelleen, sinustromboosia tulee epäillä.
Muut laskimo- tai valtimotukosten oireet tai elinvauriot ovat mahdollisia joko yksinään tai yhdistelminä: sydän- tai aivoveritulppa, keuhkoveritulppa, alaraajan laskimo- tai valtimoveritulppa tai suoliston alueen verisuonitukokset.
TTS voidaan poissulkea, jos trombosyyttiluku on normaali ja FiDD < 1.0 mg/l, ja oire väistyy seurannassa.
Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laatinut Astra Zenecan rokotteeseen liittyviä ohjeita terveydenhuollon ammattilaisille sekä rokotuksen saaneille.