Ajan­kohtai­sta

Filha teki ohjeet long covidin hoitoon

Ohjeet on suunnattu etenkin perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon lääkäreille.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Pitkäkestoiset koronaoireet ovat moninaisia ja toipumisessa saattaa tulla takapakkeja, mutta potilasta voi lohduttaa sillä tiedolla, että toipumista kyllä tapahtuu.

Ihannemaailmassa kovasti oireilevaa potilasta hoidettaisiin moniammatillisesti.

Näin näkee Filha ry:n pääsihteeri, keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari.

Filha on juuri julkaissut lääkäreille ohjeet pitkäkestoisen koronataudin seurantaan ja hoitoon.

– Ohjeet on suunnattu erityisesti niille lääkäreille, jotka kohtaavat työssään koronan sairastaneita potilaita, joille on jäänyt pitkään kestäviä oireita, Vasankari kertoo.

Hän uskoo, että ohjeille on käyttöä etenkin perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon lääkäreillä.

Koronapotilaiden toipumista tulee seurata akuuttien, sinnikkäiden tai uusien oireiden varalta. Komplikaatioita voi tulla välittömästi tai myöhemmin. Potilaat tarvitsevat tietoa, psykososiaalista tukea ja kuntoutusta.

– Ohjeita kyseltiin meiltä kovasti, mutta niiden tekeminen ei ollut ihan helppoa. Olemme kahlanneet läpi kansainvälisiä suosituksia ja ohjeita ja koonneet niistä palasia, joista voi olla hyötyä kliinisessä työssä, Vasankari kertoo.

Filha ohjeistaa lääkäreitä esimerkiksi siitä, mitä tutkimuksia on hyvä tehdä ja millaista omahoitoa potilaalle voi suositella.

– Pitkittyneistä koronaoireista kärsiviä potilaita hoitavan lääkärin kannattaa vilkaista ohjeemme läpi. Toivomme kollegoilta myös kommentteja, toiveita ja kliinisessä työssä hyväksi havaittuja vinkkejä, Vasankari sanoo.

Koronapotilaiden toipumista tulee seurata

Koronavirustauti jaetaan kolmeen eri vaiheeseen. Akuuttivaihe kestää alle neljä viikkoa sairastumisesta.

Lue myös

Pitkittyneeksi tauti lasketaan, jos se kestää 4–12 viikkoa. Potilasta hoidetaan sen mukaisesti, mihin elinjärjestelmään oireet kohdistuvat. Tarvittavia tutkimuksia ovat kliinisen arvion lisäksi esimerkiksi rintakehän röntgenkuva, pvk, krea, alat, CRP, happisaturaatio ja EKG. Kaikilta, joilla on hengitystieoireita 12 viikon kohdalla, tulisi ottaa rintakehän röntgenkuva.

Jos oireet kestävät yli 12 viikkoa, puhutaan long covidista. Tällöin kuntoutuksessa ovat tärkeitä toimintakyvyn eri ulottuvuuksien huomiointi, fyysisen rasituksen lisäys oireiden mukaan ja psyykkinen tuki.

Toipumisajan pituus ei riipu taudin vaikeusasteesta.

Filha on koonnut ohjeet myös long covidin turvalliseen kuntoutukseen. Kuntoutuksessa tärkeää on yksilöllisyys. Liiallista rasitusta on hyvä varoa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030