Ajan­kohtai­sta

Euroopan lääkevirasto hyväksyi koronarokotteen 5–11-vuotiaille

Suomi varautuu lasten rokottamisen aloittamiseen.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Euroopan lääkevirasto (Ema) suosittelee, että Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-koronarokotteen käyttöä laajennettaisiin koskemaan myös 5–11-vuotiaita lapsia. Rokote on jo hyväksytty yli 12–vuotiaille.

5–11-vuotiaiden rokoteannos olisi noin kolmasosan pienempi kuin muilla. Suositeltu annoskoko tälle ikäryhmälle on 10 µg, kun muille se on 30 µg. Rokotetta annetaan kaksi annosta kolmen viikon välein.

Päätutkimuksessa Comirnaty antoi 90,7-prosenttisen suojan oireiselle COVID-19-tartunnalle.

Ema:n lääkevalmistekomitea CHMP:n mukaan Comirnaty-rokotteen hyödyt ovat 5–11-vuotiailla suurempia kuin riskit, erityisesti niillä, joilla on riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Yleisimmät sivuvaikutukset olivat samankaltaisia kuin vanhemmilla ikäryhmillä: kipua pistokohdassa, väsymystä, pääkipua, rokotuskohdan punoitusta tai turpoamista, lihaskipuja ja väristyksiä. Vaikutukset ovat lieviä tai keskivaikeita ja lakkaavat yleensä parin päivän sisällä.

Lääkeviraston suositus lähtee seuraavaksi Euroopan komissiolle, joka tekee asiasta lopullisen päätöksen.

Lue myös

Suomi varautuu 5–11-vuotiaiden rokottamiseen

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoi tänään tiedotustilaisuudessa Suomen uudesta koronarokotusstrategiasta. Suomessa varaudutaan 5–11-vuotiaiden rokotusten mahdollisimman nopeaan käynnistämiseen, jos komissio antaa niille myyntiluvan. Lähipäivinä pitäisi selvitä, koska ensimmäiset rokotetoimitukset voitaisiin saada valmistajilta Suomeen.

Myös alle 60-vuotiaiden kolmansien rokotusten aloittamiseen varaudutaan.

Potilasturvallisuutta parannetaan tartuntataudin uudella pykälällä, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteille tulisi velvoite käyttää henkilöstöä, joiden rokotesuoja on riittävä.

Hallituksen hybridistrategian mukaisesti rokotuksilla pidetään yhteiskuntaa avoimena ja turvataan osallisuutta yhteiskunnan toimintoihin. Rokotuksilla turvataan myös terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyttä ja palveluiden saatavuutta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030