EU-maiden rokotusohjelmat vertailussa
Euroopan Unionin jäsenmaiden rokotusohjelmien vertailua esiteltiin uudessa tartuntatautitilannetta seuraavassa Eurosurveillance-lehdessä, jota on tarkoitus ensi vuoden alusta julkaista kerran kuussa. Lehteä koostavat jäsenmaiden vastaavien lehtien toimittajat; Suomesta on mukana Kansanterveys-lehden päätoimittaja Hanna Nohynek.
Vaikka kaikissa EU-maissa rokotusohjelmien tavoitteet ovat yhteneväiset, erojakin on. Niiden arvellaan johtuvan lähinnä terveydenhuoltojärjestelmien ja yleisten rokotuskäytäntöjen eroista, ei niinkään tartuntatautien epidemiologisista eroista. Kaikissa jäsenmaissa rokotetaan lapset kurkkumätää, tetanusta, poliota, tuhka- ja vihurirokkoa sekä sikotautia vastaan ennen kahden vuoden ikää. Sen sijaan hinkuyskä-, Hib ja hepatiitti B -rokotukset vaihtelevat suuresti. BCG-rokotuksia ei anneta lainkaan Belgiassa, Tanskassa, Italiassa eikä Espanjassa, kun taas Suomessa, Irlannissa ja Portugalissa lapset rokotetaan vastasyntyneinä, Ranskassa ja Kreikassa 6-vuotiaina ja Englannissa 12-vuotiaina. Itävallassa, Saksassa, Luxemburgissa, Hollannissa ja Ruotsissa rokotetaan vain lapset, joilla katsotaan olevan suuri tartunnan riski.
Ajatus rokotusohjelmien jonkinasteisesta harmonisoinnistakin on nostettu esiin. Lähiaikojen yhteistyötavoitteena on kuitenkin ensisijaisesti seurantajärjestelmien kehittäminen ja yhtenäistäminen.