Erikoislääkärikoulutuksen uusi valintatapa tulee käyttöön ensi keväänä
Tieteellisen kokemuksen pisteytys vaatii vielä hiontaa.
Erikoislääkärikoulutuksen uusi valintamenettely on käytössä ensi kerran keväällä 2019. Sitä koskevat päätökset tehdään tämän vuoden loppuun mennessä.
Näin kertoo lääketieteellisen tiedekunnan koulutusdekaani Jyrki Mäkelä Oulun yliopistosta. Hän on puheenjohtajana valtakunnallisessa neuvottelukunnassa, joka on vetovastuussa erikoislääkärikoulutuksen valintamenettelyn laatimisesta.
Neuvottelukunnassa on jäseniä kaikista viidestä lääketieteen koulutusta tarjoavasta yliopistosta. Se julkaisi esitysluonnoksen uudeksi valintamenettelyksi huhtikuussa. Siitä oli mahdollista antaa lausuntoja 4. toukokuuta asti.
– Yllättävän hyvän vastaanoton suunnitelma on saanut. Jotain muutosehdotuksia on, mutta ei mitään mahdottomia, Mäkelä sanoo.
Neuvottelukunta kokoontuu seuraavan kerran 7. kesäkuuta käsittelemään lausuntoja ja pohtimaan muutoksia.
Mäkelän arvio on, että tieteellisen kokemuksen pisteytys vaatii vielä hiontaa.
Erikoistumista on Mäkelän mukaan tulevaisuudessa tarkoitus kehittää koulutusväylän suuntaan. Se tarkoittaa, että koulutuksen kulku eri osioineen olisi mahdollisimman valmis paketti, kun erikoistumispaikan hakija siihen valitaan.
Koulutusväylään on suunnitelmissa asettaa myös noin puolen vuoden koeaika. Yksityiskohdat ovat vielä auki. Sitä ei tule ainakaan ensimmäisen hakukierroksen paikkoihin.
– Tämä olisi takaportti, että ei kouluteta epätarkoituksenmukaisesti ihmisiä, Mäkelä kuvaa.
STM seuraa koulutusmääriä
Valintamenettelyn laadinta tapahtuu tiiviissä keskusteluyhteydessä sosiaali- ja terveysministeriön alaisen erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksen koordinaatiojaoston kanssa. Jäsenetkin ovat osittain samoja.
Koordinaatiojaosto laatii erikoislääkärikoulutusta säätelevän asetuksen vuoden loppuun mennessä ja seuraa esimerkiksi erikoislääkäreiden koulutusmääriä.
– On meidän tehtävämme taata väestölle erikoislääkäreiden palveluja, sanoo koordinaatiojaoston sihteeri, ylilääkäri Katri Makkonen STM:n hyvinvointi- ja palveluosastolta.
Makkonen on tyytyväinen siihen, että valintamenettely uudistuu.
– Tosiasia on, että suosituilla aloilla on ollut tähänkin mennessä epävirallisia kriteereitä, joilla pääsee erikoistumaan. Tavoite on, että järjestelmä on läpinäkyvä ja mahdollisimman oikeudenmukainen, hän sanoo.
Alkupisteet ja haastattelu ratkaisevat valinnan
• Haku on kaksi kertaa vuodessa Opintopolku.fi-palvelussa.
• Alkupisteitä saa työ- ja tieteellisestä kokemuksesta, molemmista enimmillään kymmenen pistettä.
• Alkupisteiden perusteella valitaan haastatteluun pääsijät.
• Haastattelu pisteytetään strukturoidusti.
• Valinnan ratkaisee alkupisteiden ja haastattelupisteiden summa.