Lehti 22-23: Ajan­kohtai­sta 22-23/1995 vsk 50 s. 2339

Eläimistä luovuttajia elinsiirtoihin?

Elinsiirtojen onnistumisen mahdollisuudet ovat parantuneet nopeasti tehostuneen lääkityksen myötä. Alan tulevaisuudennäkymät saavat kuitenkin maailman johtavilta kirurgeilta täysin vastakkaiset arviot. Maksansiirron uranuurtaja, englantilainen Sir Roy Calne uskoo eläimiltä saatavien elinten käyttömahdollisuuksiin. Sydän- ja keuhkosiirtojen isä, amerikkalainen Norman Shum-way taas suhtautuu skeptisesti xenotransplantaatioon eli eläinten käyttöön ihmisille siirrettävien elinten luovuttajina. Tähtikirurgit selostivat näkemyksiään Nurmijärvellä heinäkuussa.

"Nähdäkseni alan tulevaisuus löytyy juuri siten, että tutkimme eläimiä elinluovuttajina. On syytä muistaa, että hylkimisreaktioita selvittävä immunologinen tutkimus on edennyt jopa yli odotusten", Sir Roy Calne linjasi. Norman Shumway kuitenkin muistutti eläimillä tehtyjen kokeiden pulmista. "Käytännön kokeissa saadut tulokset eivät ole olleet kovin hyviä. Tutkimus ja tekniikka eivät ole ainakaan vielä riittävän pitkällä. Eläinkokeiden asemesta kiinnittäisin huomiota mekaaniseen keinosydämeen. Uskoakseni se on pian käyttökelpoinen", ensimmäisen sydänsiirron tehneen Christian Barnardin takavuosien työtoveri Shumway sanoi.

Apulaisprof., ylilääkäri Ari Harjula muistutti geenisiirron mahdollisuuksista elimien siirrossa. "Suomessakin on jo onnistuttu eläinten geenisiirrossa. Ihmisen geeneillä on manipuloitu sikoja, joita sitten voidaan toivottavasti käyttää elinsiirroissa luovuttajina". Harjulan mukaan juuri sika on melko todennäköinen elinten luovuttaja ihmiselle. Sen sijaan apinoiden käyttöön elimien luovuttajina suhtaudutaan varauksellisesti. Harjula arvioi, että eettiset ongelmat estänevät apinoiden elinten siirtämisen ihmisille. Apinoilta saattaisi lisäksi siirtyä ihmiselle vakavia sairauksia.

Lue myös

Elinsiirtojen eettiset periaatteet ovat herättäneet laajaa kansainvälistä keskustelua. Viime syksynä maailmaa kuohutti tieto, jonka mukaan Kiinassa teloitetuilta otetaan elimiä. Suomessa ei ole havaittu laitonta ihmiselinten kauppaa. Alan kauppa kuitenkin rehottaa maailmalla ja jopa Euroopassa. Englannissa on langetettu tuomioita yksityisklinikoilla tehdyistä siirroista. Pahin tilanne on Intiassa, Arabian niemimaan valtioissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Näissä maissa vaarassa ovat esimerkiksi katulapset, joilta otetaan elimiä siirrettäviksi rikkaille. Myös ainakin Japanin ja Filippiinien välillä käydään elinkauppaa. (STT)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030