Ajan­kohtai­sta

Ei ole olemassa yt-buumia

Terveydenhuoltoa koskettavia yt-neuvotteluita on käyty tänä vuonna useita, mutta Heikki Pärnäsen mukaan lääkäreiden ei tarvitse olla huolissaan.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Terveydenhuoltoa koskevilta yt-uutisilta ei ole voinut välttyä kevään ja kesän aikana. Viime viikolla kuultiin jatkoa Kuntayhtymien huonosta taloustilanteesta, kun Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ilmoitti aloittavansa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Aikaisemmin on kuultu muun muassa Kymsoten, Työterveyslaitoksen, KYS:n yt-neuvotteluista.

Lääkäriliiton Heikki Pärnäsen mukaan yt-neuvottelut ovat tuoneet päivänvaloon kuntien huonon taloustilanteen.

– Meidän tietojemme mukaan ei kuitenkaan ole mitään yt-buumia. Yksittäisten yhteistoimintaneuvotteluiden taustalla ovat organisaatioiden kehittämiseen liittyvät asia ja jossain määrin säästöasiat.

Pärnäsen mukaan kunnat ovat liian heikkoja toimijoita. Talousruuvia joudutaan kiristämään kaikkialta. Siksi terveydenhuollon toiminnan takaamiseksi on tärkeää saada riittävän vahvat rahoittaja- ja järjestäjätahot. Näin talous ei jatkossa olisi samassa määrin esteenä.

Kliinistä työtä tekeviä lääkäreitä ei ole irtisanottu

Lääkäreiden ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan yt-neuvotteluista. Lääkäriliiton lakimies Konstantin Laakkosen mukaan kliinistä työtä tekeviä lääkäreitä ei ole irtisanottu lainkaan yt-neuvotteluissa.

– Yt-neuvottelut eivät ole automaatti, joka tarkoittaa töiden loppumista. Yt toki voi olla "peikko", mutta joskus uudelleenorganisointi voi olla hyvä asia, mikäli se järkevöittää lääkäreiden ja muun henkilöstön välistä työnjakoa ja selkeyttää toimintatapoja, kertoo Laakkonen.

Lue myös

Pärnänen jatkaa, että lääkäreiden työajasta menee liikaa aikaa töihin, jotka eivät vaadi lääkärikoulutusta.

– Jos toimintojen uudelleenorganisointi entistä järkevämmällä tavalla edellyttää yt-neuvotteluita, niin se voi olla jopa järkevä asia, joka voi kehittää toimintaa lääkäreidenkin kannalta.

Pärnäsen käsitys on, että käytännön lääkärin työstä ei ole edes mahdollisuutta vähentää työvoimaa.

– Viesti on ollut, että enemmänkin perusterveydenhuollon puolella tarvittaisiin lisää työvoimaa. Lisäksi erikoissairaanhoidossa on monilla aloilla pulaa osaajista. Siinä mielessä lääkäreiden ei tarvitse olla huolissaan, hän summaa.

Kuva: Fotolia

Täsmennetty klo 15.16 Pärnäsen kommettia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030