Eero Vuorinen: Kipua ei hoideta vieläkään tarpeeksi
Suomessa ollaan edelleen jälkijunassa kivunhoidossa, vaikka kivunhoidon merkitys ollaankin tiedostamassa. Suurin osa kipupoliklinikoista on vain vastaanottopisteitä, joissa ei ole tarpeeksi resursseja kivunhoitoon. Tätä mieltä on anestesiologian erikoislääkäri Eero Vuorinen, joka on kymmenkunta vuotta puhunut kivunhoidon tehostamisen puolesta.
- Suomessa on puoli miljoonaa ihmistä, joilla on kroonisia kipuja. Noin 200 000-300 000 ihmisellä kivut ovat erittäin vakavia, arvioi Vuorinen.
Kivunhoidon väheksyminen on ikävää inhimilliseltä kannalta eikä myöskään taloudellisesti järkevää. Kivun lähdettä etsittäessä potilasta pompotellaan asiantuntijalta toiselle ja tehdään turhia tutkimuksia. Useinkaan kivun lähdettä ei löydetä, sitä ei pystytä hoitamaan tai orgaanista vikaa ei ole olemassakaan. Kipu itse on kehittynyt sairaudeksi.
- Kun kipu jatkuu, se aiheuttaa kipurataan muutoksia ja kipu muuttuu sairaudeksi. Kivun kuva syöpyy kipukeskuksiin. Tyypillinen tällainen tapaus on aavesärky. Kun isoa varvasta särkee, kipu jatkuu, vaikka jalka amputoitaisiin, muistuttaa Vuorinen.
Selkäkipu on yleisin kipua aiheuttava sairaus. Vyöruusun jälkitila on myös tavallinen kivun aiheuttaja samoin kuin hermoja katkoneen leikkauksen jälkitila sekä kipukeskuksia vaurioittava aivohalvaus.
Syöpäpotilailla kivunhoidon tulokset ovat olleet Vuorisen mukaan varsin hyviä, vaikka syöpäsairaudessakaan kivun hoito ei ole riittävää. Varsinkin viimeisessä vaiheessa olevilla saattohoitopotilailla voidaan käyttää tehokkaita kivunhoidon tapoja. Vuorisen aloitteesta perustettiin vuonna 1994 Kotkan terveyskeskukseen kotisaattohoidon järjestelmä, jossa potilasta autetaan kotona viimeisinä hetkinään. Menettely on osoittautunut onnistuneeksi.
Kipu sairautena on Eero Vuorisen mielestä verrattavissa yleisimpiin kansantauteihimme, kuten verenpainetautiin tai sokeritautiin. Lähes jokaisessa keskussairaalassa on kipupoliklinikka, mutta ne eivät toimi niin kuin pitäisi.
- Lääkärit työskentelevät kipupoliklinikoilla yleensä oman työn ohella. Poliklinikalla ei ole resursseja keskittyä potilaaseen. Kipu on kuitenkin sen suuruinen ongelma, että lääkärien pitäisi saada paneutua siihen, huomauttaa Vuorinen.
Eero Vuorinen työskentelee kipulääkärinä Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa, sairaala Ortonissa Helsingissä ja yksityisillä lääkäriasemilla Kymenlaaksossa.