Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen
– Homma ei lopu tähän, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.
Eduskunta hyväksyi keskiviikkona 23. kesäkuuta sote-uudistuksen täysistunnossaan äänin 105–77.
Tulevaisuudessa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastustoimesta vastaa 21 hyvinvointialuetta, Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä.
Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen pitää eduskunnan äänestystulosta odotettuna. Hän iloitsee siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lakipaketti on vihdoin hyväksytty.
– Olihan tuo jo aikakin. Laskentatavasta riippuen uudistusta on jo 15–20 vuotta valmisteltu, Pärnänen sanoo.
Uusi lainsäädäntö mahdollistaa Pärnäsen mielestä julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen nykyistä paljon tarkoituksenmukaisemmalla tavalla.
– Homma ei lopu tähän. Nyt lait on hyväksytty ja niitä aletaan panna toimeen.
Uudet lait tulevat voimaan 1. heinäkuuta.
Seuraavaksi soten kannalta merkittäviä paaluja ovat tammikuun aluevaalit. Niiden jälkeen maaliskuussa poliittiset päättäjät pääsevät tekemään päätöksiä hyvinvointialueiden toiminnan järjestämisestä.
– Uusilla valtuutetuilla on merkittävä rooli siinä, miten laki kullakin alueella toimeenpannaan, koska alueet ovat hyvin erilaisia, sanoo Pärnänen.
Pärnäsen mukaan ei pitäisi tehdä lainsäädäntöä, joka pakottaa toimimaan joka puolella maata vain yhdellä tavalla, vaan jättää päätösvaltaa siihen, miten palveluntuotanto kullakin alueella järjestetään.
– Etäisyydet ovat erilaisia, väestörakenne on erilainen ja sairastaminen on erilaista eri alueiden välillä. Alueellisille päättäjille pitää olla mahdollista rakentaa toimivia palveluita.