Diabeetikkoja varusmiespalvelukseen
Puolustusvoimissa tutkitaan diabeetikkojen varusmiespalvelusta. Armeijaan otetaan vajaat sata diabetesta sairastavaa nuorta miestä. Kyseessä on kolmivuotinen tutkimusprojekti, jolla pyritään selvittämään varusmiespalvelukseen vapaaehtoisesti hakeutuvien insuliinihoitoisten diabeetikkojen suoriutumista tavanomaisesta varusmiespalveluksesta.
Nykyisen palveluskelpoisuusluokituksen mukaan diabeetikot vapautetaan armeijasta.
Palvelukseen astuvilta edellytetään vähintään tyydyttävää hoitotasapainoa, alle 22 vuoden ikää, taudin hyvää itsenäistä hoitoa ja verensokerin säännöllisiä mittauksia. Tutkimukseen valitaan ensisijaisesti kutsuntaikäisiä.
Varusmiespalvelukseen haluavan diabeetikon on ilmoitettava asiasta kutsunnoissa ja annettava kirjallinen sitoumus tutkimukseen. Kutsuntaiän jo ohittaneet 19-22-vuotiaat miehet voivat lähettää hakemuksen omaan sotilaslääniinsä. Valintaa varten on toimitettava oman hoitavan lääkärin lausunto sairaudesta ja sen hoidosta. Ensimmäiset diabeetikot aloittivat varusmiespalveluksensa Riihimäen Viestirykmentissä tammikuussa, seuraavat kolme heinäkuussa.
Diabeetikkojen varusmiespalveluksesta saatuja ensimmäisiä kokemuksia pidetään hyvinä.
- Diabetespotilaat ovat olleet mukana kaikessa koulutuksessa ilman erillisiä helpotuksia, eikä minkäänlaisia diabeteksesta johtuvia vaaratilanteita ole ollut, sanoo lääkintäeverstiluutnantti Matti Lehesjoki Pääesikunnan terveydenhuolto-osastolta.
Varusmiehet säännöstelevät omatoimisesti insuliiniannoksensa palveluksen rasittavuuden mukaan. Insuliinipistoshoito ja säännölliset verensokerimittaukset on voitu toteuttaa palveluksen aikana ilman erityisjärjestelyjä.