CRP-pikatestien luotettavuus lähes laboratoriotestien tasolla
Väitöstutkimuksessa vertailtiin tulehdusarvo- ja hengitystiepikatestien luotettavuutta päivystyksessä laboratorio-olosuhteiden sijaan.
Lääketieteen lisensiaatti Lauri Ivaskan väitöstutkimuksessa selvitettiin tulehdusarvo CRP:tä mittaavien pikatestien luotettavuutta aidossa potilastyössä. Vaikka pikatestit ovat jo käytössä lähes kaikissa Suomen päivystyspisteissä, niin aiemmin niiden luotettavuutta ei ole selvitetty osana potilaiden normaalia hoitoa.
Vertailu pikatestien ja perinteisten laboratoriokokeiden välillä tehtiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa lastenklinikan päivystyksessä.
– Tutkimuksessa vakavien bakteeri-infektioiden tunnistamiseen tai poissulkemiseen käytettävät CRP:n ja veren valkosolujen pikatestit todettiin käytettävyydeltään ja tarkkuudeltaan hyviksi jopa lääkärien käsissä. Myös hengitystievirusten pikatesti oli toimiva: vertailussa viruslaboratorion vakiomenetelmään, testin herkkyys influenssalle oli noin 80 prosenttia ja RS-virukselle noin 90 prosenttia, Ivaska sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.
Ivaskan mukaan luotettavan verestä merkkiaineita mittaavan pikatestin avulla voidaan tunnistaa nopeasti antibioottihoitoa vaativat potilaat. Toisaalta samalla moni lapsi voidaan säästää turhalta antibioottikuurilta.
Viruspikatestin avulla influenssalääkitys voidaan kohdentaa paremmin ja sairaalaan otettavat potilaat voidaan eristää nopeammin. Turhia verikokeita tai kuvantamistutkimuksia voidaan myös vähentää.
Ivaska tutki väitöskirjassaan lisäksi CRP:n sekä toisen bakteerimerkkiaineen, prokalsitooniinin keskinäisiä eroja lapsipotilailla. Tämän lisäksi hän tutki miten MxA-verikoe auttaisi virustautien toteamisessa.
Ivaskan väitöskirja "Diagnostic studies in children with acute infections: Microbes and biomarkers" tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 17.2 klo 12.
Kuva: Panthermedia