BioFinland-palkinto FinnGen-tutkimushankkeelle
FinnGen-tutkimushanke pyrkii edistämään sairauksien diagnosointia, ennaltaehkäisyä ja hoitojen kehittämistä.
BioFinland-palkinto myönnetään tänä vuonna kansalliselle FinnGen-tutkimushankkeelle. Palkinto on 5 000 euroa.
Syksyllä 2017 käynnistyneen FinnGen-tutkimushankkeen päätavoitteena on lisätä ymmärrystä sairauksien syistä ja edistää niiden diagnosointia, ennaltaehkäisyä ja hoitojen kehittämistä. Hankkeessa hyödynnetään suomalaisten biopankkien keräämiä näytteitä, ja tavoitteena on saada mukaan noin 500 000 suomalaisen näytteet.
Tutkimushankkeen ensimmäinen vaihe kestää noin kuusi vuotta. Vastaavan kokoluokan tutkimushankkeista on maailmassa vain joitain esimerkkejä. Hanke perustuu näytteistä saatavaan genomitietoon, joka yhdistetään kansallisissa terveydenhuollon rekistereissä olevaan tietoon. Tällaisen aineiston avulla voidaan esimerkiksi ymmärtää tautien riskitekijöitä ja mekanismeja, mikä voi auttaa niiden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
Helsingin yliopisto johtaa hanketta
Hankkeessa tehdään laajaa ja avointa tutkimusyhteistyötä, johon osallistuvat biopankit, yliopistot, sairaanhoitopiirit ja lääketeollisuus. FinnGen-tutkimusta rahoittavat Business Finland ja kansainväliset lääkeyritykset AbbVie, AstraZeneca, Biogen, Celgene, Genentech (osa Roche-yhtymää), GSK, MSD, Pfizer ja Sanofi.
Hanketta johtaa Helsingin yliopisto. Hanke kattaa koko Suomen, sillä siinä ovat mukana kaikki suomalaiset biopankit taustaorganisaatioineen. Helsingin Biopankki (HUS) koordinoi biopankkien näytekeräyksiä hanketta varten. Hanke on edennyt hyvin, ja näytteitä on käytettävissä jo yli 230 000.
– Lääketieteellinen tutkimus on murroksessa. Seuraavassa vaiheessa tutkimus tulee keskittymään suurien tietomäärien, niin sanotun Big Datan hyödyntämiseen, ja juuri tähän FinnGen-tutkimus tähtää, kertoo FinnGen-hanketta johtava professori Aarno Palotie tiedotteessa.
Kuva: Panthermedia