Lehti 15-16: Ajan­kohtai­sta 15-16/2001 vsk 56 s. 1727

Bioaktiivisella lasilla hoidetaan Turussa vaikeita otsaontelon tulehduksia

Ulla Järvi

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on kehitetty maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen menetelmä hoitaa kaikkein vaikeimpia otsaontelon tulehduksia.

Bioaktiivisella lasirouheella täytetään otsaontelo, josta on ensin poistettu tulehtunut limakalvo sekä tulehduksen pehmentämä seinämän luuaines. Bioaktiivinen lasi näyttää sulkevan otsaontelon tiiviisti luulla ja luukasvua ylläpitävillä lasirakeiden jäänteillä. Luuta ja sidekudosta tuottavat solut viihtyvät lasin pinnalla hyvin, ja siten materiaali edesauttaa paranemista ja uudisluun kasvua.

LL, HLL Matti Peltola seurasi väitöstutkimuksessaaan viiden vuoden ajan kymmenen potilaan hoitotuloksia ja totesi ne erittäin hyviksi. Peltolan työryhmä kehitti paitsi leikkausmenetelmää myös loi kuvantamistutkimuksiin perustuvan, luotettavan seurantamenetelmän.

- Bioaktiivinen lasihan on alunperin kehitelty Åbo Akademissa, ja Turun yliopistossa sitä käytetään hyvin erilaisissa tutkimuksissa, kertoo Matti Peltola. Hän on mukana myös projekteissa, joissa etsitään materiaaleja, jotka voitaisiin yhdistää bioaktiiviseen lasiin. Bioaktiivisen lasin muovailtavuuskin vaatii lisäkehittelyä. Parhaillaan bioaktiivista lasia käytetään myös mm. hammaslääketieteessä vihlovien hampaiden hoidossa. Puolensataa traumapotilasta on saanut luisen silmäkuopan pohjan bioaktiivisesta lasilevystä. Bioaktiivista lasia on käytetty myös pään alueen syöpäpotilaiden luiden korvaamisessa. Periaatteessahan sitä voidaan käyttää kaikkialla elimistössä luukorvikkeena.

Otsaontelon tulehduksiin käytettävän bioaktiivisen lasin myyntilupaa odotetaan vuodenvaihteeseen mennessä; tähän asti sitä on käytetty vain Tyksissä kliinisissä tutkimuksissa. Myyntiluvan tuleva haltija on turkulainen Abmintech Oy, joka on uudehkoja turkulaisia bioalan yrityksiä.

- Yhteistyö yliopiston eri laitosten sekä innovatiivisten pienyritysten välillä on erityisen saumatonta juuri täällä Turussa, ja se on tehnyt luovuuden kukoistamisen mahdolliseksi, kiittelee professori Antti Yli-Urpo.

Kun bioaktiivisen lasin myyntilupa on saatu, päässevät myös muut yliopistosairaalat käyttämään uutta hoitomenetelmää. Nyt potilaita on tullut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ulkopuoleltakin, mikäli ovat saaneet kunnaltaan maksusitoumuksen. Leikkauksen hinnaksi hoitopäivineen tulee noin 20 000 markkaa.

- Helsinkiläisiä ja tamperelaisia lääkäreitä on jo käynyt tutustumassa menetelmään, joka on herättänyt suurta mielenkiintoa myös kansainvälisesti, kertoo dosentti Kalle Aitasalo TYKS:stä.

TYKS:ssä menetelmää on käytetty jo yhdeksän vuotta, ja kaikkiaan on leikattu 36 potilasta. Yhtään materiaalista aiheutuvaa uusintaleikkausta ei ole tarvittu.

- Menetelmän suurin etu sekä potilaan kannalta että taloudellisesti on hoitotuloksen pysyvyys. Aiemmin käytetyt potilaan oma rasva ja luuaines sekä eläinperäiset kudokset liukenivat vuosien myötä. Prionitautien takia esimerkiksi Ossar ja muut naudasta saadut luukudoksen korvikemateriaalit ovat nyt pannassa, kertoo professori Jouko Suonpää.

KAKSI PÄIVÄÄ LEIKKAUSESTA, JA OLO ON MELKEIN LOISTAVA

Lue myös

Turkulaisen Helka Sahakosken otsaontelot leikattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1974. Alunperin vaikean ihottuman takia sairaalaan tulleelta Sahakoskelta löydettiinkin paha tulehdus otsaontelosta, joka avattiin ja täytettiin eläinperäisellä Ossarilla.

-Kuumeilu ja otsan turpoaminen toivat minut sairaalaan noin kuukausi sitten. Ensin otsaontelon tulehdusta hoidettiin muilla keinoin, mutta sitten kävi selväksi, että tarvitaan leikkaus. 27 vuotta sitten otsaan laitettu aine oli osittain hävinnyt. Nyt luvattiin uutta ainetta otsaontelon täyttöön! kertoili Sahakoski maaliskuisen leikkauksen jälkeen.

- Minulle kerrottiin ihan tarkkaan, mitä tulee tapahtumaan. Tiesin, että leikkaus on vaikea, mutta luotin ehdottomasti lääkäreihin, sanoo Helka Sahakoski. Haastattelupäivänä, kaksi päivää leikkauksesta, hän jo hymyilee aurinkoisesti.

-Ensimmäinen vuorokausi leikkauksesta oli toki tukala, mutta eivät kivut olleet sietämättömiä. Vielä eilen kuljin vähän horjuen, mutta tänään on jo oikein hyvä olo, hän ihmettelee itsekin nopeaa toipumistaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030