Australiassa hyväksyttiin eutanasialaki
Maailmanlaajuinen keskustelu eutanasiasta sai uutta kipinää, kun Australian liittovaltion Pohjoisterritorion parlamentti hyväksyi eutanasian laillistuksen. Hyväksytty laki terminaalipotilaiden oikeuksista merkitsee sitä, että kuolemansairas potilas voi saada lääketieteellistä apua lopettaakseen elämänsä. Eutanasia on nyt ensimmäistä kertaa laillistettu, sillä esimerkiksi Hollannissa, jossa eutanasia on hyväksytty, sitä ei ole laillistettu, vaikka sääntöjen mukaista kuolinapua antavaa lääkäriä vastaan ei nostetakaan syytettä.
Australian Pohjoisterritorion uusi eutanasialakikin asettaa kuolinavulle ehtoja: kahden kokeneen lääkärin on vahvistettava diagnoosi ja toisella heistä on oltava psykiatrian pätevyys. Territorion hallitukselle annettiin valtuudet määritellä, mitä lääkkeitä kuoleman jouduttamiseksi käytetään. Alueen terveysministerin mukaan lain täytäntöönpanoa varten tarvittavien säädösten laatiminen kestää ensi vuoden puolelle asti.
Lakia ovat vastustaneet sekä katolinen kirkko että islaminuskoiset, ja myös Australian lääkäriliitto ja lakimiehet. Puolelleen laki on saanut mm. AIDS-potilasjärjestöjä, enemmistön poliitikoista ja järjestön nimeltään Doctors Reform Society.
Australian lääkäriliiton uusi puheenjohtaja tri David Weedon toteaa British Medical Journalissa, että laki tulee aiheuttamaan käytännön ongelmia, jotka toivottavasti saavat muut osavaltiot luopumaan samanlaisen lain säätämisestä. Yksi konkreettinen ongelma on se, että koko Pohjoisterritoriossa on vain kolme psykiatria ja he kaikki toimivat yli 1,3 miljoonan neliökilometrin kokoisen territorion pohjoisrannikolla sijaitsevassa pääkaupungissa Darwinissa.
Lääkäriliiton varapuheenjohtaja tri Keith Woolardin mielestä sen sijaan, että samanlaista lainsäädäntöä puuhattaisiin muihinkin osavaltioihin, pitäisi keskittyä palliatiivisen hoidon parantamiseen. Hänen mukaansa koko eutanasiakeskustelu perustuu pitkälti pelkoon ja tietämättömyyteen siitä, että hyvää saattohoitoa on saatavissa.
Pohjoisterritorion asukkaiden reaktiot lakiin ovat olleet ristiriitaisia. Erään raportin mukaan jo nyt jotkut alkuasukkaat ovat haluttomia käymään terveyskeskuksissa, koska pelkäävät "saavansa piikin".