Ajan­kohtai­sta

Asko Järvinen: Rajaturvallisuus vaatii kaksi koronatestiä

Helpommin tarttuvasta Intian variantista huolimatta kirurginen maski riittää terveydenhuollossa, koronapotilaiden hoitoa lukuun ottamatta.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Koronaviruksen Intian variantti on aiheuttanut Suomessa kaksi ärhäkkää epidemiaa, Keski-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Kanta-Hämeessä variantti levisi nopeasti sairaaloissa ja siellä sen on havaittu tarttuneen kirurgisesta maskista huolimatta.

HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen pitäytyisi silti tavallisessa terveydenhuollossa kirurgisessa maskissa. Hän ei myöskään kannata yhteiskunnan sulkemista ennen kuin Intian variantin todetaan leviävän jossakin. Sen sijaan rajaturvallisuudesta hän pitäisi kiinni.

Tämänhetkisen tiedon perusteella Intian variantti, toiselta nimeltään deltavariantti, on helpommin tarttuva kuin alfavariantiksi nimetty brittivariantti. Tietoa on kuitenkin vielä vähän.

– Noin 40 prosenttia on luku, joka on esitetty Public Health Englandin seurantadatan perusteella. Intian variantti on yleistynyt huomattavasti nopeammin kuin muut variantit ja myös se puhuu voimakkaamman tartuttavuuden puolesta, kertoo Järvinen.

Pitäisikö suojautua paremmin?

Kanta-Hämeessä Intian variantti levisi nopeasti sairaaloissa ja sieltä on tietoja, joiden mukaan tartuntoja tuli kirurgisesta maskista huolimatta. Pitäisikö terveydenhuollossa suojautua aikaisempaa paremmin?

Järvinen näkee, että tavallisessa potilastyössä kirurginen maski on riittävä suoja, vaikka Intian variantti leviäisikin Suomessa.

– Itse ainakin katson, että se riittää. Lisäksi terveydenhuollon henkilöstö on jo aika hyvin rokotettu, hän sanoo.

Sen sijaan koronakohorttiosastoilla ja pitkäaikaisemmassa kontaktissa varmistettujen koronapotilaiden kanssa ffp2- tai ffp3-hengityssuojain on tarpeen.

– Näinhän Terveyden ja hyvinvoinnin laitos nyt suosittelee Kanta-Hämeen kokemusten perusteella. Muuten perussysteemit tuntuvat toimivan Intian variantinkin suhteen: etäisyys, kirurginen maski ja käsienpesu ovat merkittävimmät keinot edelleen, Järvinen näkee.

Epidemia voi alkaa muutamasta rajanylittäjästä

Järvinen ei näe, että Intian variantin uhka olisi peruste tiukoille rajoituksille ja yhteiskunnan sulkemiselle jo ennen kuin sen todetaan leviävän jossain. Sen sijaan hän pitäisi tarkasti kiinni rajaturvallisuudesta. Hän näkee, että rajanylittäjiltä tarvitaan kaksi testiä.

– Yksi testi ei pysäytä virusta. Tartuttavin on ihminen, joka tulee oireiseksi vasta maahantulon jälkeen. Siksi tarvitaan kaksi testiä, hän sanoo.

Lue myös

Esimerkiksi brittivariantti on todennäköisesti lähtenyt Suomessa leviämään ihan muutamien rajanylittäjien tuomana. Tämä on voitu päätellä siitä, että Suomesta sekvensoiduissa brittivarianteissa on ollut hyvin vähän keskinäistä muuntelua. Samantapaista tietoa on Englannista Intian varianttiin liittyen.

Rokotusten eteneminen tuo toivoa myös Intian variantin suhteen. Public Health Englandin tietojen perusteella rokotus näyttää suojaavan ainakin sairaalahoitoon vievältä taudilta. 5700:sta Intian variantin vuoksi sairaalaan joutuneista 1300 oli kerran rokotettuja ja kaksi rokotetta saaneita vain muutamia kymmeniä.

– Tämä antaa viitteitä siitä, että yksikin rokote antaisi suojaa ja kaksi rokotetta sangen hyvän suojan sairaalaan joutumiselta, mutta tiedot ovat hyvin alustavia, Järvinen sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030