Apulaisoikeusasiamies Riitta-Leena Paunio: Lisää suullisia käsittelyjä eläkepäätöksiin
Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mielestä potilaan oman lääkärin roolia täytyisi selkiyttää eläkepäätöksen teossa ja lisätä suullisia käsittelyjä. Riitta-Leena Paunio sanoi eduskunnassa pidetyssä keskustelutilaisuudessa, että eläkepäätökset olisi perusteltava nykyistä selvemmin, ja eläkkeen hakijan pitäisi myös saada nähtäväkseen kaikki päätökseen liittyvä aineisto.
Sekä työkyvyttömyyseläkkeiden että yksilöllisten varhaiseläkkeiden hylkääminen on lisääntynyt tällä vuosikymmenellä. Viime vuonna vakuutusoikeuteen tuli noin 4 300 valitusta päätöksistä. Varsinaisista työkyvyttömyys-eläkkeistä ja yksilöllisistä varhaiseläkkeistä tehdään vuodessa noin 18 000 päätöstä. Paunion mukaan hylättyjen päätösten ongelma on se, että niitä ei pidetä uskottavina: kysymys ei ole yksinomaan lääketieteellisestä arviosta, vaan myös hakijan sosiaalisten, taloudellisten, koulutuksellisten ja muiden vastaavien seikkojen arvioinnista.
Paunio miettii, voitaisiinko yhdenvertaista kohtelua parantaa, jos asiantuntijalääkärit myös tutkisivat potilaat. Tällaisen järjestelmän käyttöönotto kuitenkin maksaisi paljon, joten sitä ei ole pidetty mahdollisena. Osa apulaisoikeusasiamiehelle tulevista kanteluista koskee sitä, että eläkkeen hakija ei ole saanut kaikkia päätökseen vaikuttaneita lausuntoja nähtäväkseen. Mikäli lausunnot on annettu hakijalle, on ne perusteltu ylimalkaisesti. Paunion mukaan perustelujen tulee olla erityisen tarkkoja silloin, kun ne koskevat eläkkeen hakijan sosiaalis-taloudellisia oloja ja hänen mahdollisuuttaan tehdä muuta kuin nykyistä työtään.