Apulaisoikeusasiamies Paunio: Työkyvyttömyyseläkehakemuksia hylätään psyykkisten sairauksien pääluokassa aiempaa enemmän
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Riitta-Leena Paunio sanoi eduskunnassa järjestetyssä seminaarissa, että kaikki työkyvyttömyyseläkkeiden hakijoiden oikeusturvaan liittyvät ongelmat täytyisi poistaa mahdollisimman pian. Nämä epäkohdat koettelevat paitsi eläkettä hakevaa ihmistä myös laajemmalti yhteiskuntaa. Työkyvyttömyyseläkkeelle haketumiseen vaikuttavat monet taloudelliset ja yhteiskunnalliset tekijät. Työoloihin ja työkykyyn vaikuttamalla voidaan vähentää eläkkeelle siirtymisen tarvetta.
- Työkyvyttömyyseläkeiden hakijoiden diagnooseissa on mielenterveyshäiriöiden, kuten vakavan masennuksen, määrä kasvanut. Eläkehakemuksia hylätään psyykkisten sairauksien pääluokassa enemmän kuin aikaisemmin, esimerkiksi verenkiertoelinten sairauksiin verrattuna yli kaksinkertainen määrä, totesi Riitta-Leena Paunio.
Hänen mielestään jokaisen hakijan kohdalla on päädyttävä oikeudenmukaiseen ja perusteltuun ratkaisuun, mieluiten yhdellä hakemuskerralla. Asiantuntijalääkäreiden lausuntojen tulee olla kaikissa kielteisissä ratkaisuissa hyvin perusteltuja ja niiden täytyy olla myös hakijoiden käytettävissä. Koko muutoksenhakujärjestelmässä pitäisi lisätä avoimuutta. Ratkaisujen perusteluja tulisi kehittää entisestään ja niiden tasoa parantaa.
- Muutoksenhakuelinten riippumattomuus ja kaikkien asioiden käsittelyyn osallistuvien henkilöiden puolueettomuus ovat tärkeimpiä asioita, joiden avulla hakijoiden oikeusturva varmistetaan. En pidä tyydyttävänä sitä, että valitusasiat jaetaan lääkärijäsenten muista sivutoimista riippuen kulloinkin sopivalle jaostolle muutoksenhakulautakunnassa. Eläkelautakunnan jäsenenä ei voi olla sellainen lääkäri, joka toimii samalla vahinkovakuutusyhtiön lääkärinä. Tällöin lääkäri on pysyvästi esteellinen käsittelemään niitä valitusasioita, joissa toisena osapuolena on hänen työnantajansa kanssa samaan vakuutusyhtiöryhmään kuuluva eläkevakuutusyhtiö.
Paunion mukaan vakuutuslääkärit eivät ole vakuutusyhtiöistä riippumattomia toimijoita, koska he ovat työ- ja toimeksiantosuhteessa vakuutuslaitoksiin.
-Koko sosiaalivakuutusjärjestelmämme perustuu siihen, että ensiasteen ratkaisun tekee se taho, jossa henkilö on vakuutettu. Tässä päätöksenteossa tarvitaan lääketieteellistä arviointia ja asiantuntemusta. Vaikka vakuutuslääkäri ei toimi ulkopuolisena riippumattomana asiantuntijana, tulee hänen yksittäistä asiaa vakuutusyhtiössä käsitellessään olla esteetön sekä toimia puolueettomasti niin kuin hallintomenettelylaki ja hyvän hallinnon vaatimukset edellyttävät, linjasi Paunio.