Anders Jahre -palkitut tutkijat: Suomessa voi tehdä huipputiedettä
Suomalaistutkijat Lauri Aaltonen ja Tomi Mäkelä ovat jakaneet vuoden 2000 nuorten tutkijoiden Anders Jahre -palkinnon. Palkinnon suuruus on 400 000 Norjan kruunua. Anders Jahre -palkinnot jaetaan Pohjoismaissa lääketieteen alalla tehdystä erinomaisesta tieteellisestä työstä ja saavutetuista tutkimustuloksista.
Dosentti Lauri Aaltonen, 36, työskentelee tutkijana Helsingin yliopiston lääketieteellisen genetiikan osastolla. Hän on tutkinut syövän, erityisesti paksusuolisyövän geneettisiä mekanismeja. Aaltonen on tunnistanut uusia mekanismeja ja geenejä, jotka aiheuttavat epänormaalia solukasvua.
- Uutena ja erittäin mielenkiintoisena tutkimuslinjana ryhmämme tutkii parhaillaan myös periytyvän munuaissyövän taustaa, päämääränä tunnistaa uusia kasvainalttiusgeenejä, Aaltonen kertoo.
Arvostettua palkintoa arvostaa luonnollisesti palkittu itsekin. Hän on tällä hetkellä Suomen Akatemian vanhemman tutkijan pestillä, ja palkinto on paitsi lisämeriitti uralla, ennen kaikkea tunnustus vuosikausien työstä.
-Tutkijan uran luominen Suomessa ei nykyisin ole enää niin hankalaa kuin ehkä takavuosina. Hyviin tutkimusprojekteihin löytyy kyllä rahaa, eikä työtä tarvitse jättää kesken ainakaan rahanpuutteen takia, sanoo Aaltonen.
- Virkoja ei sen sijaan ole tarjolla liikaa. Lisäksi turhan moni professuuri täytetään kutsumismenettelyllä, jossa saattaa painaa myös sopiva esilläolo, eivätkä vain tieteelliset saavutukset ja opetusansiot, Lauri Aaltonen pohtii.
Suomi on pieni maa
Professori Tomi Mäkelä, 36, jakaa Lauri Aaltosen tuntoja Suomen pienistä piireistä.
- On tietysti meidän molekyylibiologista tutkimusta tekevien kannalta hienoa, että tutkimusvaroja on viime vuosina satsattu genetiikkaan ja biotekniikkaan. Kun varat ovat kuitenkin pienessä maassa rajalliset, jäävät jotkut muut alat samalla tietysti heikommille.
-Toisaalta meillä tutkimus on jakautunut kovin monelle taholle. Se on alueellisesti ymmärrettävää, mutta samalla resursseja hajottavaa. On rankkaa, kun pienessä maassa yritetään pärjätä kaikilla aloilla, Tomi Mäkelä miettii.
Mäkelä toimii parhaillaan Suomen Syöpäinstituutin kolmen vuoden tutkijaprofessuurissa Helsingin yliopiston Haartman Instituutissa. Tutkijan urallaan Mäkelä toteaa olleensa onnekas päästessään näkemään tutkimusta monesta eri näkökulmasta Suomessa ja Yhdysvalloissa.
Mäkelä on selvittänyt normaalien ja syöpäsolujen kasvusykliä sääteleviä mekanismeja monelta taholta käyttäen laajaa kirjoa molekyylibiologian tekniikoita hiivamalleista alkaen.
Yhteistyössä Aaltonen ja Mäkelä ovat tutkineet solunsisäisen signaalivälitykseen liittyvää geenitoimintaa.
-Selvitämme Aaltosen ryhmän tunnistaman Lkb1-kasvunrajoitegeenin toimintaa syöpäsolussa mm. poistogeenistä hiirimallia käyttäen. Näin toivomme tulevaisuudessa ymmärtävämme, miten Lkb1-proteiinin puute voi johtaa syöpään, huomauttaa Mäkelä.
Aaltonen ja Mäkelä tulevat toimimaan ensi vuonna valmistuvan Biomedicumin syöpä- ja molekyylibiologian tutkimusohjelmassa.
Anders Jahre -palkinto annetaan nimenomaan tutkijanuran etenemisestä, ei vain yksittäisestä loistavasta tutkimustuloksesta. Tämän vuoden ns. suuren Anders Jahre -palkinnon, miljoona Nkr, sai professori Klas Kärre, joka työskentelee Tukholman Karoliinisessa instituutissa. Kärre on tehnyt uraauurtavaa työtä syövän immuunijärjestelmän tutkimuksessa.