Ajan­kohtai­sta

Alle 30-vuotiailla rokotetuilla miehillä todettiin neljä ylimääräistä sydänlihastulehdusta sataa tuhatta rokotettua kohti

Molemmat rokoteannokset voi THL:n mukaan edelleen ottaa normaalisti.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarkasteli sairaalahoitoa vaativan sydänlihastulehduksen ilmaantuvuutta koronarokotteen saaneilla.

Aihetta on alettu seurata, kun Yhdysvalloissa ja Israelissa mRNA-rokotteen saaneilla on raportoitu sydänlihastulehduksia eli myokardiittia enemmän kuin väestössä keskimäärin. Tulehduksia on havaittu erityisesti nuorilla miehillä toisen rokoteannoksen jälkeen. mRNA-rokotteita ovat Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax.

Koronarokotusten alusta lähtien sydänlihastulehduksia on Suomessa todettu rokottamattomilla miehillä 102 tapausta ja rokottamattomilla naisilla 48 tapausta.

Ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen on todettu yhteensä 26 sairaalahoitoa vaativaa sydänlihastulehdusta kaikkiaan noin 3,8 miljoonan rokotetun joukosta. Tapauksista 22 on todettu miehillä ja 4 naisilla.

Toisen rokoteannoksen jälkeen on todettu yhteensä 21 sairaalahoitoa vaativaa tapausta noin kolmen miljoonan rokotetun joukosta. Tapauksista 13 on todettu miehillä ja 8 naisilla.

Tapausmääriä ensimmäisen ja toisen annoksen jälkeen sekä niiden osuutta rokotettujen määristä ei ole mahdollista verrata suoraan keskenään. Tämä johtuu siitä, että kaikilla toisen annoksen saaneilla viimeisimmästä rokotuksesta ei ole vielä kulunut neljää viikkoa.

Rokotussuositus ei muutu

Sekä rokotettujen että rokottamattomien sydänlihastulehduksia ilmenee eniten nuorilla miehillä. THL:n seurannan mukaan alle 30-vuotiailla rokotetuilla miehillä ja pojilla todettiin rokottamattomiin verrattuna noin neljä ylimääräistä sydänlihastulehdusta 100 000:tta mRNA-rokotteen saanutta kohti.

Mukaan laskettiin tapaukset, jotka todettiin neljän viikon sisällä toisen rokoteannoksen saamisesta.

Tapausmäärät ovat pieniä, eikä riskin suuruutta ole mahdollista päätellä.

– Kohonneesta riskistä huolimatta rokotettujen sydänlihastulehdukset ovat ylipäätään harvinaisia sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen jälkeen. Nuorilla miehillä todetut sydänlihastulehdukset ovat yleisesti oireiltaan lieviä, THL:n erikoistutkija Petteri Hovi sanoo tiedotteessa.

Molemmat rokoteannokset voi THL:n mukaan edelleen ottaa normaalisti.

Tulehdusten yleisyyttä seurattiin terveydenhuollon rekistereistä neljän viikon ajan sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen jälkeen.

Riski samaa luokkaa rokotetuilla ja koronan sairastaneilla

Myös koronavirustauti kasvattaa sydänlihastulehduksen riskiä. THL vertasi sydänlihastulehduksen ilmaantuvuutta koronavirustartunnan saaneilla 12 vuotta täyttäneillä ja niillä saman ikäisillä, jotka eivät olleet saaneet tartuntaa. Tartunnan saaneilla sydänlihastulehduksen riski oli samaa suuruusluokkaa rokotuksen saaneiden kanssa. Samaan tulokseen on päädytty myös muissa maissa tehdyissä tutkimuksissa.

Lue myös

Sydänlihastulehduksia ilmenee tavallista enemmän myös muiden infektioiden, kuten kausi-influenssan jälkeen.

THL jatkaa sydänlihastulehdusten tiivistä seurantaa sekä osallistuu parhaillaan pohjoismaiseen tutkimukseen, jossa selvitetään sydänlihastulehduksen yleisyyttä ikäryhmittäin sekä koronavirusinfektion että koronarokotteen saamisen jälkeen.

Lisäys 23.9. kello 11.00: Juttuun lisätty kaksi viimeistä sanaa, jotka puuttuivat jutusta alunperin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030